Székesfehérvár

2006.11.02. 03:29

Légierős vezető lesz Fehérváron

Székesfehérvár (tt) - Ünnepi állománygyűlésen búcsúzott el kedden a szárazföldi parancsnokság eddigi irányítója.

Tihanyi Tamás

Győrössy Ferenc 1972 óta teljesített katonai szolgálatot, s különböző parancsnoki, törzsfőnöki beosztásokat látott el. A szárazföldi vezérkar vezérkari főnöke lett 2000 decemberében, majd 2001 szeptemberétől látta el a szárazföldi parancsnokság parancsnoki feladatait. Számos egyéb kitüntetés mellett megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét és Kiskeresztjét a csapatzászlót kedden végleg átadó tábornok.

Pályafutásának emlékezetes pillanata volt 1979-ben a zsanai gázkitörés, ahová őt rendelték ki irányító tisztnek, a délszláv háborúval kapcsolatos biztosítási feladatok ellátása, majd a NATO-csatlakozás előkészítése. Katonai vezetőként meghatározó szerepe volt a Magyar Honvédség szerkezeti átalakításában, és a professzionális hadsereg kialakításában. Amikor gyakorlatot irányított, két vezérelve volt: a biztonság és a hibátlan feladatvégrehajtás.

Utódja, Benkő Tibor dandártábornok megbízottként látja el feladatait átmeneti ideig, hiszen január elsejétől megkezdődik az összhaderőnemi parancsnokság felállítása, s ezzel párhuzamosan a szárazföldi parancsnokság felszámolása. Benkő Tibor Kiskunhalason, majd Debrecenben szolgált hosszú évekig, tavaly került Fehérvárra, s Győrössy Ferenc altábornagy első helyettese lett.

Az ünnepélyes állománygyűlésen jelen volt Tömböl László vezérőrnagy, a vezérkari főnök helyettese, az összhaderőnemi parancsnokság leendő parancsnoka. Szolgálati útja során eddig megjárta a légierő veszprémi központját, a NATO különböző veronai és nápolyi beosztásait. Parancsnoki akadémiát végzett az egykori Szovjetunióban, majd sok hasonló rendfokozatú tábornoktársához hasonlóan az Egyesült Államokban is.

A pápai születésű, negyvenkilenc éves, nős, két gyermeket nevelő vezérőrnagy eddig már kiérdemelte a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, s a NATO szolgálati érdemérmét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!