Székesfehérvár

2015.06.12. 14:00

Legyen-e szobra Hóman Bálint egykori miniszternek Székesfehérváron?

Székesfehérvár - Legyen-e szobra Hóman Bálint egykori közoktatási miniszternek Fehérváron? erről is szólt a vita a fehérvári közgyűlésben, ahol az átépített Várkörúttal kapcsolatban is megfogalmazódtak pro és kontra vélemények.

Házi Péter

Összesen 1715 tanuló kaphat tanév végi jutalomkönyvet és oklevelet, miután az önkormányzat támogatja a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány ez irányú kezdeményezését. Arról is döntés született, hogy júliustól minden székesfehérvári úgynevezett Fehérvár városkártyát kap, amelyhez komoly kedvezményrendszer is kapcsolódik majd.

A Hóman Bálint Alapítvány 15 millió forintos támogatást kapott az igazságügyi minisztériumtól a város volt országgyűlési képviselője, egykori közoktatási miniszter szobrának felállításához, amely a tervek szerint a Vörösmarty Mihály Könyvtár árkádsora alatt, jobboldalt kap helyet. (Balra Kornis Gyula, átellenben, a Ciszterci Szent István Gimnázium lépcsőjén pedig Klebelsberg Kunó szobra látható.)

2014 augusztusában avatták fel a könyvtár árkádsora alatt Kornis Gyula egykori közoktatási államtitkár szobrát, most pedig az árkádsor másik végére tervezik Hóman Bálint miniszter szobrát. Fotó: FMH-archív

Márton Roland szerint erkölcsileg vállalhatatlan, hogy Hóman Bálint rehabilitációja, életének pozitív oldalára hivatkozással megtörténhessen. A törvényszék nemrég hatályon kívül helyezte a népbíróság ítéletét, miszerint Hóman háborús bűnös, és Márton Roland szerint valóban vannak az egykori politikusnak az oktatás átszervezésének terén elévülhetetlen érdemei.

– De azt is tudni kell róla, hogy a zsidók deportálásának egyik hazai vezéralakja volt, a zsidótörvények megalkotásában is részt vett – mondta Márton, aki Földi Judittal együtt kérte, vegye le a közgyűlés a napirendről a szoborállítás kérdését. Kovács Béla Sándor, a jogi bizottság elnöke azt hangsúlyozta, nem az önkormányzat kíván szobrot állítani, hanem egy alapítvány. Ráadásul tévedés, hogy közterületre kerülne a szobor: egy állami tulajdonú ingatlanról van szó, a végső döntést is a magyar állam hozza majd meg. Kovács Béla Sándor kiemelte, az emberiség elleni bűntett vádja alól Hómant felmentették és háborús bűnösnek sem tekinthető.

– A vita egy olyan teremben zajlik, ami nem létezne ebben a formájában, ha nem lett volna Hóman Bálint – tette hozzá a polgármester, aki hangsúlyozta, 2011-ben, amikor már felmerült a szoborállítás ötlete, az önkormányzat éppen azért nem támogatta az elképzelést, mert akkor hatályos volt a háborús bűnösségről szóló, igaz népbírósági, határozat. A jogi rehabilitáció azonban megtörtént. A szavazáson 16 igennel, 4 nem ellenében elfogadta a közgyűlés a javaslatot, miszerint egyetért a szobor elhelyezésével.

Horváth-Tancsa Ágnes balesetveszélyesnek tartja a Várkörúton elkészült, a két irányt elválasztó gabionfalat annak magassága miatt, azt kérdezte, rendezi-e ezt a problémát az önkormányzat. Cser-Palkovics András ezzel kapcsolatban elmondta, korábban a rendőrkapitányság is megvizsgálta a falat, de sem ők, sem a szakhatóság nem találta veszélyesnek. Amennyiben a Várkörút teljes átadását követően a tapasztalatok mást mutatnak, esetleg érdemes átgondolni a kérdést, ám a polgármester szerint alapvetően a közlekedési szakemberekre kell hagyatkozni ebben a kérdésben.

– Ma reggel a Várkörúton autózva összesen nyolc autót számoltam meg és 22 másodperc alatt átjutottam. Nagy közlekedési probléma inkább a kis Budai úton, a Palotavárosból való kijutásnál, a Maroshegyről, Alsóvárosból való bejutásnál van – summázta véleményét a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!