Székesfehérvár

2014.08.20. 08:35

Majdnem baleset történt a Szent Sebestyén templom felújításakor

Szombaton leemelték a Szent Sebestyén templom tornyairól a kereszteket. A szokatlan, a feol.hu fotósa által megörökített látvány oka a rézbevonatot felújítása volt. Kis híján baleset történt – kész csoda, hogy a megbillenő gömb nem esett le.

Klecska Ernő

Először a baloldali kupola keresztjét választották el az alpinisták, de mivel építésekor a gömböt nem rögzítették kellően, az megbillent. A vékony rézlemez szerencsére megszorult, és egy ideig az tartotta a több mint harminc kilós rézgömböt. A hegymászóknak ismét vissza kellett menniük a toronyba, hogy lehozzák, a másik keresztet azonban már a gömbbel együtt rögzítették és emelték le.

Kereszt nélkül a torony. A felsővárosiak felajánlásból folytatódik a Szent Sebestyén templom felújítása (Fotó: Molnár Artúr)

Amint azt lapunk megírta: tavasszal új toronyórát szereltek fel a megújuló felsővárosi Szent Sebestyén templomra. Az egy darabból készült, zománcozott, római számos és barokk mutatós számlappal rendelkező óra, amely a két tornyon nyolc számlappal mutatja a pontos időt, Kovács Jenő fehérvári órásmester felajánlásából készült el, s került a helyére.

A templomon a II. világháború óta, amikor találatot kapott, nem működött a toronyóra - mondta el a 32 méter magasban Horváth Zsolt kollégájával dolgozó órásmester, aki közel másfél éve tette meg felajánlását. 1977-ben, amikor az ipart kiváltotta, állt az idő a városban, egyetlen toronyóra se működött a városban. Mára e szerkezeteket kicserélték újakra, s ez a templom maradt utoljára - emlékezett a királyifigurákat felsorakoztató Órajátékáról ismert szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!