Székesfehérvár

2014.11.15. 10:41

Mit jelent zsidónak lenni?

Székesfehérvár – A címben feltett kérdésre nem könnyű a válasz – még a felnőttek számára sem. A Vörösmarty könyvtár interaktív foglalkozásán érdeklődő ötödikes gyerekekkel beszélgettek erről.

Gábor Gina

Verő Bán Linda kifejezetten gyerekek számára készít könyvsorozatot a zsidó kultúráról, vallásról, ünnepekről, szokásokról. A szép kiállítású sorozat – amelyet Paller Eszter rajzai ilusztrálnak – több nyelven is megjelent, s haszonnal forgathatja minden korosztály. Verő Bán Linda kicsik és nagyok oktatásával egyaránt foglalkozik, s most a Vörösmarty könyvtár vendégeként azt igazolta, egy röpke óra alatt is sok mindenről szót lehet ejteni a témával kapcsolatban. Persze, a Rákóczi iskola ötödikesei is igen kíváncsinak bizonyultak. Érdekelték őket a zsidó kultúra, hagyomány jellegzetességei. Kisérőjüktől, Fazekasné Sin Gyöngyi iskolai könyvtárostól tudjuk, nem készítették fel előre őket, mégis úgy tűnt: sok mindent tudnak már. Linda közvetlenségével elérte, merjenek kérdezni, hogy el lehessen oszlatni a tévhiteket is. Nos, tudták: egy vallásról van szó, az is tisztázódott, a zsidók egyistenhívők, akárcsak a keresztények, muszlimok. Sőt, kiderült: Jézus is zsidó volt. Sorra vették az ünnepeket, amelyek között a kerestényekéhez hasonló is van, megbeszélték, mit is ünnepelnek olyenkor a zsidó emberek. Aztán eljutottunk oda: vannak zsidók, akik nem vallásosak, a származásuk alapján vallják magukat zsidónak. De hogyan is néznek ki a zsidók? Nos kiderült: a gyerekek láttak már hosszú kaftános, pajeszos, kalapos ábrázolásokat, de most kiderült számukra, ez ma a legkevésbé jellemző. A zsidó emberek úgy néznek ki, úgy öltöznek, mint mindenki más. Példa rá Verő Bán Linda, no és az interaktív könyvtári órán közreműködő férje, Verő Tamás rabbi is. Tisztázták, mit csinál a rabbi, megnézték a kipát, amit a fején hord. Szó esett a héber nyelvről, arról, hogy az írás iránya jobbról indul. Hallhattunk héber imát, de modern rappet is.

Hol van Izrael? A földgömbön együtt Verő Bán Lindával keresték meg az apró országot a gyerekek. Fotó: Koppán Viktor

A gyerekeket természetesen az is érdekelte, vajon miért pusztították el a II. világháború a zsidók millióit. Linda csak annyit mondott: mert volt egy ember aki ezt kitalálta, a többiek pedig nem akadályozták meg a pusztításban... Hogy miért? Azt hiszem, talán ezt a legnehezebb megválaszolni. Ahhoz azonban, hogy ez a borzalom ne ismétlődhessen meg soha, nagy szükség van az efféle beszélgetésekre....

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!