Székesfehérvár

2016.09.09. 08:54

Modern városok program: heteken belül kiderülhet, mikor és mennyi pénzt kap Fehérvár

A pénteki közgyűlést összességében hamar, komolyabb vita nélkül "lezavarták" a képviselők, ám a Modern Városok Programban ígért pénzek érkezése körül azért volt némi odamondogatás.

Házi Péter

Márton Roland (MSZP) szerint továbbra is ellentmondásosak az információk a városnak ígért több tízmilliárd forint érkezésével, pontosabban nem érkezésével kapcsolatban. Mint mondta, a Budai út mellé tervezett multifunkciós csarnok megtervezésére, a szükséges terület vásárlására beígért 509 millió sem érkezett még meg a városhoz, így az most saját pénzén kezdte el a tervezést.

Van-e garancia arra, hogy a pénzek megérkeznek, s a város nem feleslegesen költi a saját pénzét? - tette fel a kérdést az ellenzéki képviselő.

Tegnap küldtük vissza az 509 millió forint átutaláshoz szükséges támogatási szerződést, azaz ez a pénz  hamarosan megérkezik - reagált a felvetésre Cser-Palkovics András polgármester, aki hozzátette, a Modern Városok Programot 19 várossal írták alá eddig és a maradék néggyel is megköti a miniszterelnök, pártállástól függetlenül.

A végrehajtásra azonban már a szerződés aláírásakor a 2020-2022 közötti végdátumot jelölték meg. Mivel a program összköltsége az 1500 milliárdot meghaladja, ez állami költségvetési szinten is komoly összeg, természetes hogy vizsgálják, mit lehetne uniós forrásból megvalósítani.

Cser-Palkovics András szerint a város számára mindegy, hogy a támogatás milyen forrásból érkezik pénz Fehérvárra. Ha megemelnék a TOP keretét, akkor például a Fekete Sas esetében vagy a Fehérvár Tüdeje programra lehetne uniós forrást bevonni. Amint a város polgármestere elmondta, szeretnének az állammal az ütemezésben 2016-2022 között megállapodni, mert akkor konkrétan lehetne látni, hogy a multifuniciós csarnok, a középiskolai negyed vagy éppen a Zichy liget és a belváros összekötése melyik évben valósul meg. Ezt a szerződést már előkészítette az önkormányazt, s ha lezérul az egyeztetés, természetesen a közvéleményt is tájékoztatják annak eredményéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!