Székesfehérvár

2015.05.30. 13:51

Gyesen lévő anyukák sokszor ilyen telefonhívást kapnak cégüktől: Vagy visszajön júniusban, vagy már ne is jöjjön!

Székesfehérvár - Anya dolgozni megy: ezt a témakört járták körül a Nemekből Igenek Klub legutóbbi összejövetelén. Egey Tímea pszichológiai tanácsadó Horváth Ágnes HR-szakértő, dolgozó édesanyával és Varga Györgyné Hédi munkaerő-piaci tanácsadó, gyakorló nagymamával beszélgetett.

Buthy Lilla

Egy nőnek számtalan helyen kell maximálisan helytállnia. Egy édesanyának meg aztán pláne! Logisztikai zsenik, multifunkciósak, frenetikus és azonnali a probléma megoldó képességük. Sokszor azt is sikerül megszervezniük, hogy egy időben három helyen legyenek. Nem halogatják a teendőket, gyermekük feltétlen bizalmát élvezik. Azt is beírhatnák az önéletrajzukba, hogy proaktívak, hisz sok mindent már akkor pontosan tudnak, amikor még be sem következett. De azt is mondhatják, hogy önérvényesítők, asszertívek. És ezek azok az idegen szóval élve „skillek", kompetenciák, amiket a munkaadók álláshirdetéseikben mindig annyira keresnek, jó pár munkakörben éppen erre van szükség. Az édesanyáknál ráadásul ezek nem üres szólamok.

Horváth Ágnes, Varga Györgyné Hédi és Egey Tímea járta körbe a dolgozó édesanyák témakörét. Fotó: A szerző

Mégis, sokszor a munka világa mostohán elutasítja és kiszolgáltatottá teszi őket. Édesanyák, akik dolgoznának, de sokszor még az interjúig sem jutnak el. Édesanyák, akik szemöldökráncoló telefonhívást kapnak: „Vagy visszajön júniusban, vagy már ne is jöjjön!". Édesanyák, akik eddig háztartást vezettek, és most a „kimaradt" idő miatt nem kapnak lehetőséget a munka világában. Persze akadnak pozitív példák is. Vannak, akik tudják, hogy egy anyukának ezer dologra oda kell figyelnie. Vannak, akiknél sokkal fontosabb ez a tapasztalat, kifejezetten őket keresik. Egy úr azt mesélte, ő kizárólag anyákban gondolkodik, ha projektmenedzsment-állásra keresnek embert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!