Székesfehérvár

2015.04.18. 09:34

Nem csak hasznos, de a tudat is jóleső: Segítettem!

Székesfehérvár - Miért találták ki a közösségi szolgálatot? Hogyan tudjuk megtalálni a hozzánk leginkább illő munkát? Min kell javítani? – ezekre a kérdésekre kaphattunk választ a nemrég megtartott önkéntes képzésen, a Civil Központban.

Sebestyén Lilla

Borjánné Nyul Katalin, a Belvárosi I. István Középiskola Bugát Pál Tagintézményének tanára és a deákos diákok egy interaktív, önkéntes képzésen együtt gondolkodtak a közösségi szolgálatról.

A megjelent tizenegyedikes tanulóknak érettségiig ötven órát kell közösségi szolgálatként elkönyvelniük, csak így vághatnak bele a vizsgaidőszakba. Többségük már túl van a negyedén, de olyan is akad, aki csak pár óra teljesítésénél jár. Azt mondják, a nagy gondjuk a dokumentálás. A lap, amire a pecséteket gyűjtik, rendre elveszik, elhasználódik az alatt a három év alatt. A pedagógus szerint már dolgoznak a megoldáson, de kell egy kis idő, hogy a rendszer kialakuljon.

A képzésen Borjánné Nyul Katalin pedagógus a nemzetközi önkéntességről is beszélt, ami több diák figyelmét is felkeltette. Fotó: Koppán Viktor

Ám a jelenlegi problémák mellett a közösségi szolgálat rengeteg pozitívumot is rejt magában. Borjánné Nyul Katalin elmondta: egyrészt azért lehet igen hasznos, mert közben olyan ismerősöket szerezhetnek a diákok, aki a jövőben segíthetik őket, másrészt ez valódi munkatapasztalatot is jelent, aminek révén tágabb képet kaphat egy fiatal arról, hogy milyen pályán érdemes elhelyezkednie, sőt, még gyakorlati helyként is elkönyvelheti a közösségi szolgálat színhelyét.

– Ajánlólevelet is kérhetünk azoktól a szervezetektől, akiknél dolgoztunk, ez is egy pozitívuma a közösségi szolgálatnak. Természetesen amellett, hogy ott a jóleső tudat: Segítettem valakinek! – tette hozzá a tanárnő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!