Székesfehérvár

2014.04.14. 12:25

Természetes és gyönyörű hímes tojások

A hímes tojás készítésnek rengeteg technikája létezik. A Kézművesek Házában rendezett Tojásfestő maratonon ezekkel és más húsvéti alkotásokkal ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Sebestyén Lilla

Az április 12-ei, egész napos foglalkozáson egymást váltották a kézművesek és a kíváncsi látogatók a Rác utcában, ahol – a hagyományokhoz híven – idén is megtartották a Tojásfestő maratont.

A Kézművesek Egyesületének elnöke, Szenczei Jánosné elmondta: Idén is sokan érdeklődtek a hagyományos technikák után, gyermekek és felnőttel egyaránt kipróbálták a berzselést – amikor a nővények lenyomata kerül a tojásra – , sokan készítettek csuhéból nyuszit és papírból tojástartót, de egy régi baranyai szokással is megismerkedhettek a kézimunkák kedvelői, amelynek lényege: a nyerstojást egy gicének elnevezett eszközzel írják meg, majd hagyma lében azokat kifőzik. Ezek a módszerek pedig nem csak gyönyörű tojásokat eredményeznek, még a környezetet is kímélik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!