Székesfehérvár

2014.06.02. 14:25

Nem engedik bántani az aranysakált

Vadbefogót hívtak a Sóstó városrész Ikarus gyár melletti épületeihez a lakók, hogy fogja be az ott dézsmáló aranysakálokat, mielőtt kilövik. Korábban ugyan ők tettek bejelentést az önkormányzathoz és egy állatvédelmi szervezethez, de a halálát nem kívánják.

Klecska Ernő

Hétfőn több állatvédelmi szervezet aktivistái is felvonultak a repülőtér 3. szám melletti területre, hogy segítsenek a lakóknak. Both Zoltán állatbefogót Szűcs Erika hívta ki, miután a hivatalos bejelentésre válaszul vadászok telefonszámát kapta. A közelben lakó hölgy elmondta: ott lakó ismerősei panaszkodtak, hogy egy ismeretlen állatot láttak esténként kukák körül ólálkodni. Az utóbbi napokban páran este ki is mentek megfigyelni a hívatlan látogatót, s látták is, ahogy egy kisebb állattal a pofájában lohol. Ebből arra következtettek, hogy kölykei lehetnek, s megállapították, hogy aranysakálról van szó. Szűcs Erika, miután telefonos bejelentése után első körben mindössze a fővadász telefonszámát kapta meg, állatvédő ismerőseihez fordult.

A területen néhány hónapja és pár hete is fogtak már be aranysakált, más néven nádi farkast vagy toportyánt és a rókák is rendszeresen előfordulnak – mondta Némedi Edina, az ajkai bakonyi állat és természetvédő egyesület aktivistája. A fiatal nő, aki korábban részt vett kiadónk, a Pannon Lapok Társasága veszprémi állatvédelmi kerekasztal megbeszélésén, időközben Fehérvárra költözött. Ő értesítette lapunkat. Mint elmondta: a szívén viseli az állatok sorsát, holnap is két lefoglalt rókáért megy majd, amelyeket az egyik internetes aukciós portálon kínáltak eladásra. Vele érkezett a helyszínre Szabó Éva, a várpalotai Adj esélyt állatvédelmi csoport tagja.

(Fotó: a szerző)

Both Zoltán állatbefogó kérdésünkre elmondta: csibefarháttal próbálja csapdába ejteni a jószágot, de attól tart, hogy a környéken több is kószál. Minden bizonnyal a közelben elkezdődött lakópark-építés zavarhatta el korábbi élőhelyükről a sakálokat, amelyek ebben az időszakban több kölyköt is nevelnek. Erre utalhat az is, hogy a zsákmányállatot nem helyben kezdte el felfalni, hanem a szájában vitte – tette hozzá.

A szakember szerint felháborító, hogy valakinek egyáltalán eszébe jutott olyan ötlet, hogy lakott területen lövöldözve öljék meg az állatot. Ha sikerül befogni a lakott területre merészkedő jószágot, először Veresegyházára tervezik menekíteni, de ez nem lesz garancia semmire, mert az aranysakál vándorló állat és nagy távolságról is vissza szokott térni kotorékához - tájékoztatta az összeverődő és érdeklődő lakókat.

– A legjobb megoldás az lenne, ha egy újszerű módszerrel, egy sakálhangot generáló eszközzel, amelyre az állatok válaszolnak, sikerülne feltérképezni a populációt. Akkor meg lehetne menteni őket – tette hozzá.

– Az itt járkáló állatok már az emberektől sem félnek, hiszen már világos nappal is kimerészkednek a garázsok közé – mondták el a lakók közül többen.

– Csütörtökön éjfélkor kész szerenádot adott az egyik, s volt, akit meg is riasztott kutyasétáltatás közben – mondta el az épület előtti padon nézelődő Gavacsné Ica. Rézműves László egyetértett azzal, hogy inkább befogni kell az állatot, mint lelőni. A mellette ülő Lorántffyné Ancsi szerint az állatot látták már fél hétkor is a garázsoknál, s úgy vélte, az állatok a házak mögött évek óta levágatlanul burjánzó nádban rejtőznek.

Éppen ezt a véleményét osztotta pár arra sétáló szomszéd, amikor megérkezett Tóth István, akit nemrég „megfutamított” a nádi farkas. Az emberektől ugyan félnek, de az olyan kis méretű kutyákat, mint amilyen nekünk van, simán megtámadják, én is jobbnak láttam felkapni az ebet s hazavinni – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!