Székesfehérvár

2015.06.02. 11:46

Paprika is van az Ország tortája címért versenyző fehérvári remekben

Idén is versenyez egy Damniczki-tortakreáció az Ország Tortája megmérettetésben. A hétfői soltvadkerti bírálaton a fehérvári cukrászat fagyija közönségdíjat kapott.

Kocsis Noémi

Tavaly a Somlói Revolúció első helyezést ért, idén a Fűszeres Málnatortáért izgulhatnak a Damniczki Balázs cukrászmester remekeiért lelkesedők. A csakis minőségi alapanyagokból dolgozó, folyamatosan új fagylalt- és tortakreációkon ötletelő fehérvári szakember és csapata hétfőn a Soltvadkerti előbírálaton mutatta be idei tortáját a zsűrinek.

A cukrászmester a Damniczki-féle édes „vegykonyhában” már sok ínyencséget kísérletezett ki, e fotó készültekor éppen a tavalyi Ország tortája narancsrétegén dolgozott kollégáival (Fotó: Molnár Artúr)

– Ebben  a fűszeres málnatortában egy gluténmentes mandulalisztalapon fahéjas tejcsokiganache réteg van egy saját fejlesztésű mandulakeksszel bolondítva, azon egy málnamousse borítás és a tetején málnatükör. Ebbe a zselészerű rétegzésbe egy csipet szegedi édesnemes paprikát tettünk, ez is hozzájárul a fűszeres zamathoz, a zsűri pedig külön megdicsért minket érte. A torta alkotóelemeit mi más használjuk a cukrászatban egy ideje, de így, egy új édességbe összerakva eddig nem létezett– mesélte az új tortáról Balázs. A 33 nevezett tortából végül ez is bejutott a következő, június végi fordulóra indított négy  legjobb közé. A verseny júliusban, az eredményhirdetésen dől majd el véglegesen.

Az Ország fagylaltját is megválasztják 2015-ben, ám ezt a díjat idén más fagyi kapja majd, de a Damniczki féle "Mascarponés ribizli páros" mindenesetre sikert aratott Soltvadkerten: a közönségdíj mellett a város különdíját is kiérdemelte ez a finom ízű nyalánkság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!