Székesfehérvár

2014.11.20. 18:45

Piac - Az őstermelők felvetései és a városgondok válasza

Székesfehérvár - A városi piacon áruló őstermelők mintegy tucatnyian négy éve érdekvédelmi csoportot hoztak létre. Ügyvivőjük, szószólójuk Kádár György, aki mintegy féltucatnyi felvetéssel, kérdéssel kereste meg szerkesztőségünket, kérve a közvetítést a városgondnokság felé.

Zsigó Ferenc

- Többször egyeztettünk már a piacfelügyelőséggel, városgondnoksággal - idézte fel a közelmúltat Kádár György , jelzéseink nyomán megjavították a tetőt és nemrégiben kicserélték az ajtókat.

Az ügyvivő társai köszönetét tolmácsolva újabb kérésekkel, javaslatokkal állt elő, ezek egyike az épület melletti parkoló ügye.

- Hiába van kint a várakozni tilos tábla, sokan már hajnalban odaállnak és egész napra, esetenként több napra is otthagyják autóikat. A messzebbről érkező árusok már hajnali háromkor elfoglalják a parkolóhelyeket, a fehérvári vagy környékbeli kollégáknak sokszor nem jut hely - panaszolja Kádár György, hozzátéve, hogy ha csak ki- és berakodásra használnák azt a parkolót, a vásárlóknak is módja lenne használni.

Van olyan, aki napokig a rakodós parkolóban hagyja autóját  Fotó: Molnár Artúr

- Az árak, a név és a cím jól láthatóan legyen kiírva mindenkinél javasolja az ügyvivő , legyen ez egységes elvárás, a kereskedő írja ki, hogy kereskedő, az őstermelő pedig azt, hogy őstermelő. Utóbbi kiírására csak az legyen jogosult, aki valóban az, ne legyen elég, hogy van őstermelői igazolványa. (Sokan kiváltják, és a nagybaniról hozzák az árut.) Segíthet a döntésben a kormányhivatali ellenőrzés, ők ugyanis megnézik a kertjét is az árusoknak, és jegyzőkönyv készül az ellenőrzésről.

Sérelmezik az őstermelők, hogy az első négyzetméteren felüli asztalterületek ára nagyon magas. Tévesnek tartják azt a felfogást, miszerint az őstermelő a kosárkájával egy négyzetméteren is elfér. Nem a kicsiség jelenti az őstermelői státuszt fogalmaz Kádár György. Az ügyvivő javasolja, hogy legyen mindenki számára újra ingyenes a nemrég óta fizetőssé tett vécé, és szeretnék, ha egy korábbi felvetés értelmében megépülhetne egy a lift, ami a tetőparkolóról is megközelíthetővé tenné a piaci csarnokot.

Felvetette még Kádár György a magas bírságösszegeket (például nyugtaadás elmaradásakor, permetezési napló hiányakor), illetve hogy sok adót kell fizetni, de belátta, hogy ezek jogszabályi témák, nem a városgondnokság kompetenciája. Ennek ellenére fontosnak tartotta, hogy nyilvánosságot kapjanak ezek a sérelmek is, hiszen a közelmúltban is előfordult, hogy kétszázezer forintos bírságot rótt ki az adóhatóság egy kofára, akinek ez az összeg kétéves bevétele volt.

- A permetezési napló ellenőrzése helyett hatékonyabb a mintavétel és a minta bevizsgálása, ugyanis a papír mindent elbír - fogalmazott Kádár György.

Bozai István városgondnok Fotó: Archív

Bozai István városgondnok és Fülöp-Szigli Zita, a piacfelügyelőség vezetője reagált a felvetések közül arra, amiben ők az illetékesek. A parkolóról előrehaladott tárgyalások folynak a plázával, mint társasházi partnerrel, és jövő tavaszra várható a többi parkolóra is kiterjedő megoldás.

- Az őstermelői táblákat elkészíttetjük, ehhez a kormányhivataltól kérjük majd az ellenőrzött, valódi őstermelők listáját. Így a vásárlók egyértelműen látják majd, hogy ki az őstermelő és ki az a kereskedő, aki máshonnan, például a nagybani piacról vásárolt árut kínál, utóbbi ugyanis nem kap táblát - fogalmazott Bozai István.

A városgondnok az asztalárakkal kapcsolatban megjegyezte, hogy a fehérvári árak országos viszonylatban is nagyon alacsonyak, nem valószínű, hogy tovább csökkentik azokat. A város több pontján vannak egyébként árusításra kijelölt ingyenes területek, ezekről a közlekedési irodán lehet tájékozódni. A vécéproblémát is megoldják, a lifttel kapcsolatos felvetést is ismerik, a terv kész, de több tízmilliót igényel a megvalósítás, amit ki kell gazdálkodnia a piacnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!