Székesfehérvár

2016.07.01. 18:30

Püspöki áldás a keresztekre

Székesfehérvár - Idén áprilisban aranyozás céljából emelték le a székesegyház keresztjeit, melyeket pénteken reggel helyeztek vissza, püspöki áldást követően.

A székesfehérvári püspöki székesegyház északi homlokzata főpárkányának mintegy nyolc méteres szakasza 2014 nyarán leomlott, szükségessé vált az épület teljes felújítása. A Székesfehérvári Egyházmegye megkeresésére a kormány 380 millió forint azonnali támogatást nyújtott, míg Székesfehérvár közgyűlése 100 millió forinttal járult hozzá a munkálatok elvégzéséhez. Ezen túl magánszemélyek, cégek, sportolók, művészek, ének- és zenekarok támogatással segítették a munkálatokat. A felújítás megkezdésekor 19. századi dokumentumokat, okmányokat találtak a kereszt felnyitása közben. A szakértők ezeket az emlékeket restaurálták, majd kibővítették a 21. századi egyházi személyek névsorával. A kereszteket püspöki áldás után helyezték vissza tegnap a bazilika tornyaira.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!