Székesfehérvár

2016.05.04. 15:05

Új rendelet: sittet már csak pénzért adhatunk le

Székesfehérvár - Eddig egy köbméter építési-bontási hulladékot ingyen vihettünk a csalai lerakóba, júniustól ezt már csak pénzért tehetjük meg.

Házi Péter

Új rendeletet fogadott el az önkormányzat a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással kapcsolatban. Egészen mostanáig évi egy alkalommal minden székesfehérvári elhelyezhetett egy köbméternyi, épület felújításából származó nem veszélyes hulladékot, törmeléket a csalai lerakóban. Erre június elsejétől azonban már csak térítés ellenében van lehetőség.

Hulladéktömörítő gép a csalai lerakóban: új rendelet szabályozza júniustól a hulladékgyűjtést (Fotó: Molnár Artúr)

- Az építési, bontási törmelék nem közszolgáltatási hulladék, ezért az elmúlt években már egyre kevesebb ilyen ingyenes elhelyezésére volt lehetőség a lerakóban. Bevezettük viszont a házhoz menő szelektív gyűjtést, a zöldhulladékgyűjtést, sőt, évente egyszer a házhoz menő lomtalanításra is lehetőség van, számos szelektív sziget is van a városban, s dolgozunk újabb üveggyűjtő edények kihelyezésén is - fogalmazott érdeklődésünkre Steigerwald Tibor, a Depónia Kft. ügyvezetője, aki hozzátette, a Palotai úton és a csalai lerakóban is működik hulladékudvar, ahol továbbra is ingyenesen helyezhető el a települési hulladék, sőt, használt bútorokat, elromlott háztartási gépeket is átvesznek.

A most elfogadott rendelet az új kormányrendeletnek való megfelelés érdekében tartalmazza: csak az egyedül élők használhatnak 60 literes kukát; amely háztartásban ketten élnek, ott minimum 80 literes gyűjtőedényre van szükség. A vezérigazgató hozzátette, nem kívánják ezt utólag ellenőrizni, ám ha valaki 60 literes kukát igényel, azt csak az önkormányzattól kapott, erről szóló igazolással kaphatja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!