Székesfehérvár

2014.07.09. 17:15

Sokaknak luxus a nyaralás

Székesfehérvár - A fehérváriak több mint fele nem tervez nyaralást, s csak minden tizedik lépné át az országhatárt.

Klecska Ernő

A fehérvári Echo Szociológiai Kutatóintézet által elvégzett Alba Radar kutatás júniusban a székesfehérváriak nyaralási szokásait is vizsgálta. A háromszáz fős reprezentatív telefonos kutatás eredményei szerint a válaszadók több mint fele, 56 százaléka nyilatkozta, hogy nem tervez nyaralást egyáltalán, közel 34 százalékuk belföldre, míg 10 százalékuk külföldre szándékozik utazni.

A székesfehérváriak itthon a Balatont és környékét, külföldön Horvátországot és Görögországot részesítik leginkább előnyben. Az idősebb korosztályok tagjai elvétve gondol(hat)nak csak a vakációra.

A fehérvári Echo Szociológiai Kutatóintézet rendszeres társadalomtudományi kutatással vizsgálja a székesfehérvári helyi demokrácia helyzetét. Az első Alba Radar adatfelvételre 2010. júniusában került sor, azóta két vagy három havonta újra elvégzik e kutatást.

A most választ adók több mint fele, 56 százaléka nyilatkozta, hogy nem tervez nyaralást egyáltalán, közel 34 százalékuk belföldre, 10 százalékuk külföldre szándékozik utazni. A nők 60 százaléka egyáltalán nem készül vakációzni, 15 százalékuk azonban külföldi útban gondolkodik. Belföldi kimozdulást inkább a férfiak terveznek 46 százalék , a hölgyeknél ez az arány 24 százalék.

Legkevésbé a 60 év felettiek terveznek nyaralást, esetükben 75 százalék azoknak az aránya, akik nem gondolkodnak ilyesmiben. A 18- 34 évesek 46, a 35- 59 évesek 50 százaléka se készül most sehova. Aki mégis, mindhárom korcsoportban jellemzően belföldi nyaralás terveit dédelgeti; külföldre a 18- 34 évesek 12, a 35- 59 évesek és a 60 év felettiek 10-10 százaléka készül menni nyári pihenőre.

Iskolai végzettség szerint az adatok azt mutatják, hogy leginkább az érettségivel rendelkezők terveznek valamilyen nyaralást, legkevésbé pedig a 8 általánossal rendelkezők. Az érettségizettek közül 40 százalék fontolgat belföldi programot, és csupán 5 százalék külföldit. Ez az arány emelkedik a diplomások körében, ahol 12 százalék tervez külhoni kikapcsolódást. Azok aránya, akik egyáltalán nem ütemeznek be nyaralást, az érettségizettek körében a legalacsonyabb, ám az ebben a kategóriában tapasztalható különbségek nem jelentősen nagyok. Általában is elmondható, hogy a magasabb végzettségűek jellemzően inkább belföldit, míg az alacsonyabb végzettségűek inkább külföldi nyaralást terveznek.

A nyaralásról általában a vízpartra asszociálnak az emberek. Idén a fehérváriak által leginkább preferált nyaralóhely a Balaton és környéke, külföldi helyszínek közül pedig Horvátország és Görögország. Belföldön Hévizet és Pákozdot is viszonylag sokan említették, hogy szívesen mennének oda nyaralni, illetve 33-an mondták általánosságban, hogy valahol belföldre mennének, konkrét város megemlítése nélkül. A külföldi célországok között a válaszadók említették még Thaiföldet, Erdélyt, a mediterrán országokat, Mexikót, Salzburgot, valamint Franciaországot, a belföldi lehetőségek közül pedig Siklóst és Hajdúszoboszlót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!