Székesfehérvár

2015.02.18. 12:41

Súlyos tehertől szabadul a kórház

Székesfehérvár - Jelentős, több milliárdos adósságállományt görget maga előtt a megyei kórház, amelyből az elmúlt években már sikerült lefaragni. Hamarosan azonban fellélegezhetnek és tiszta lappal indulhatnak.

S. Töttő Rita

Jelenleg is egyeztet a kormány a kórházakkal az adósságállományuk átvételéről. A részletek még nem egészen ismertek, jól mutatja ezt az is, hogy a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház vezetése arról még nem adott információt, vajon ez a jelentős, több milliárdos deficit átvételén túl jelenti-e az intézmény büdzséjének teljes fenntarthatóságát, vagy „csupán" azt, hogy a vesztességgel működő egészségügyi intézmények hamarosan tiszta lappal indulhatnak. Információink szerint a terv az, hogy március végére átveszi az állam az adósságállományt, amellyel kapcsolatosan az egyeztetések már megindultak, a Szent György kórház tekintetében is. A Kormány reménye, hogy ezután az intézmények nem termelik újra az adósságot.

Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója a Fejér Megyei Hírlap kérdésére elárulta: 2010 novemberében, amikor átvette az intézmény vezetését, jelentős, 2,6 milliárdos adósságállománnyal rendelkezett a megyei kórház, amelyet mostanra 2,2 milliárdra sikerült lefaragni. Kihangsúlyozta, hogy belső átszervezések és megtakarítások útján érték el ezt az eredményt, miközben a betegellátás színvonalát megőrizték, bizonyos területeken fejlesztették – például egyetemi oktató kórház lett az intézmény 2012-ben.

– Csak egy példa: ha átveszi a kormány a deficitet, akkor például a mínuszos büdzsé miatt fizetendő 100 milliós tételű kamatteher felszabadul. Ez nagy könnyebbség lesz, hiszen az összeget a betegellátásra tudjuk fordítani – hangsúlyozta a főigazgató, aki tudja azt is, hogy egész más lesz a tárgyalási pozíció a beszállítóknál, ha már nem tartoznak nekik. A főigazgató azonban hozzátette: a belső szervezeti átalakításoknak köszönhetően, ha a külső körülmények változatlanok maradtak volna, akkor is megállították volna két éven belül az adósság növekedését. A főigazgató büszkén említi: a kórház dolgozói megértették, hogy szükség van a gazdasági intézkedésekre és a teljesítmény növelésére, s ezért mindent meg is tettek és tesznek. - Ezért is tudjuk vállalni a kormány elvárásainak teljesítését, amely szerint nem termeljük újra az adósságállományt. Reális esély van erre, már csak azért is, mert az országban azon kórházak közé tartozunk, amelyek gazdálkodási hatékonysági mutatói az elmúlt években is bizonyították, hogy amennyiben az adósságtehertől megszabadítják őket, fenntartható és betegbiztonságot garantáló módon tudnak működni. – tette hozzá Csernavölgyi István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!