Székesfehérvár

2014.10.23. 16:10

Október 23.: Szabadság és igazság

Országszerte, így Székesfehérváron is megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójáról.

Szabó Zoltán

Az időjárás nem volt túl kegyes az ünnephez, ennek ellenére a megemlékezéseket - esetenként módosított formában vagy helyszínen megtartották. Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett szerdai eseménysorozat a Székesfehérvári Püspökség ünnepségével kezdődött.

A Bazilika állapota és a barátságtalan idő miatt az altemplomban emlékeztek meg történelmünk kiemelkedő eseményéről, és a jelenlévőkkel együtt imádkoztak a forradalom és szabadságharc áldozataiért. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója beszédében kiemelte: 1956 tanulságának üzenete a szabadság mellett az igazság. Hangsúlyozta: Az emlékezet hosszú távon nem tűri a hazugságot. Nem fogadja be. Nem győz, nem táplálja. Az emlékezet a hazugságot, mint idegen testet kidobja magából... .

Néma tiszteletadással emlékeztek az 56-osok terén és a Magyar Király Szálló falán elhelyezett emléktáblánál is.

Molnár Krisztián, a Fejér Megyei közgyűlés elnöke, Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester és Spányi Antal megyés püspök (Fotó: Molnár Artúr)

Ugyancsak szerdán a Pákozdi Katonai Emlékparkban tervezett ünnepi megemlékezést a rossz idő miatt a Zentai úti Általános Iskolában tartották. A diákokat, pedagógusokat Pintér Lajos egykori szabadságharcos köszöntötte, felidézve, mekkora eufóriát jelentette 1956-ban a kötelező DISZ-szervezet helyett az egyetemisták és főiskolások szabad szervezetének megalakítása. Beszélt a harcokról, és arról, hogy 1956. november 28-án elhagyta az országot. Ennek köszönheti életét. A nyolcadikos diákok színvonalas ünnepi műsora után Gedai István, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti bizottság elnökhelyettese emlékezett a történelmi időkre, benne a börtönévekre, a megtorlás vészkorszakára.

Október 23-án folytatódtak az emlékezések, tisztelgések. Délután az 56-osok terén, az emlékműnél néma koszorúzást tartottak: a város és a megye, a fegyveres szervezetek, a pártok, társadalmi szervezetek képviselői, a magánszemélyek rótták le kegyeletüket.

Este kezdődött az ünnepi gála a Vörösmarty Színházban. Megemlékezésében Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester arra utalt, hogy rólunk is szólnak az 56-os ismert és ismeretlen hősök, áldozatok tettei. Ha ma szabadnak érezzük magunkat, őket ünnepeljük, és ezzel 56 forradalma megérkezett hozzánk. A Fejér megyei Közgyűlés elnöke, Molnár Krisztián beszédében hangsúlyozta, 1956 nem kudarc, október 23-a szívderítő, optimizmusunkat, tápláló, örömteli ünnep. Molnár Krisztián az ünnep alkalmából megyei közgyűlési elnöki dicséretben részesítette Csima Miklós büntetésvégrehajtási alezredest, Kóber Károlyt, a móri rendőrkapitányság alezredesét, Molnár Jánost, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tűzoltó századosát, Viniczai Istvánt, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság századosát. A gála következő részében a Vörösmarty Színház mutatta be színvonalas ünnepi műsorát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!