Székesfehérvár

2015.10.08. 15:06

Székesfehérváron lesz magyar NATO-központ (frissítve)

A NATO új parancsnoki központokat hoz létre, mégpedig Magyarországon és Szlovákiában - jelentette be Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

MTI

A védelmi miniszterek ülésének eredményeiről tartott sajtótájékoztatóján a főtitkár elmondta: "A Kelet-Európában már létező hat parancsnoki központ kiegészítéseként döntés született arról, hogy új parancsnoki és ellenőrzési struktúrákat hoznak létre Magyarországon és Szlovákiában”. Az internetes hírportálokon már olvasható hírt még nem adta ki a Magyar Távirati Iroda, de mint előző napi írásainkból kiderült, ez a döntés volt várható. Vargha Tamás honvédelmi államtitkárral ezért már a nap folyamán beszélgettünk a döntés Székesfehérvárt érintő következményeiről. A politikus elmondta, hogy negyven fős vezetésirányítási törzselemről, egyszerűbben parancsnokságról van szó, ami nem jelenti hadi eszközök ide telepítését, ahogy azt néhányan feltételezik. A negyven tiszt közül húsz magyar - lesz köztük fehérvári is - és húsz más NATO-országbeli. Hogy miért pont Székesfehérvárra telepítik a parancsnokságot, annak praktikus oka van, nevezetesen az, hogy itt van az összhaderőnemi parancsnokság - fogalmazott Vargha Tamás.

Cser-Palkovics: a NATO parancsnoki központ presztízsértékkel bír

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön Brüsszelben jelentette be, hogy a NATO új parancsnoki központokat hoz létre, mégpedig Magyarországon és Szlovákiában.

Az MTI megkeresésére csütörtökön adott önkormányzati tájékoztatás idézi Cser-Palkovics Andrást (Fidesz), aki hangsúlyozta: Székesfehérvár katonaváros, hagyományosan kötődik a honvédelem ügyéhez. Ezt erősíti a most tervezett központ városbeli kialakítása - tette hozzá.

A városvezető felhívta a figyelmet arra, hogy ilyen nemzetközi NATO szervezeti elem Magyarországra még nem települt.
A védelmi miniszterek ülésének eredményeiről tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg elmondta: "a Kelet-Európában már létező hat parancsnoki központ kiegészítéseként döntés született arról, hogy új parancsnoki és ellenőrzési struktúrákat hoznak létre Magyarországon és Szlovákiában".

Az önkormányzati ismertetés szerint Cser-Palkovics András tájékoztatást kért a Honvédelmi Minisztériumtól (HM) a városban létesülő parancsnokságról.

A HM szakmai összefoglalójában közölte, a tavalyi NATO-csúcson több keleti tagállam jelezte kérését, hogy a növekvő biztonsági kockázatok fényében a szövetség fordítson nagyobb figyelmet a keleti tagállamok biztonságára. E kérésre dolgozták ki a NATO előretolt vezetés-irányítási törzselem koncepcióját.

A minisztériumi tájékoztatás szerint egy Magyarország biztonságát növelő intézkedésről van szó, hiszen a kis befektetéssel létrejövő, a tervező-szervező munkát végző törzselem növelné az ország-védelem hitelességét, és veszély esetén megkönnyítené az ország védelmét megerősítő NATO-csapatok érkezését. A törzselemben a beosztások felét, 20 főt a különböző NATO tagállamokból érkező katonák, a másik felét, ugyancsak 20 főt magyar honvédek adnák, ezzel a magyar katonák tapasztalatokat szereznének nemzetközi környezetben úgy, hogy az nem is járna olyan költségekkel, mint maga a külszolgálat.

A HM szerint az NFIU Székesfehérvárra telepítése alacsony költséggel bír. Egy, a honvédség területén létrejövő irodaépületre van szükség, melynek kialakítására NATO finanszírozás is bevonható. Székesfehérvár ettől nem válik célponttá, sőt, szilárdabbá teszi a város védelmét, hiszen minél gyorsabban tudják szövetséges erőkkel megerősíteni a saját erőket, annál kisebbé válik Magyarország fenyegetettsége - áll a Honvédelmi Minisztérium szakmai összefoglalójában.

A tervek szerint a negyvenfős parancsnokság a Nagysándor József laktanyában kap helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!