Székesfehérvár

2017.05.22. 18:40

Szerelem és bánat - X. Katonanóta - Katonadal bemutató

SZÉKESFEHÉRVÁR Nagy sürgés-forgás volt a Fejér Megyei Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubja háza táján május 20-án. Elöljárók is megjelentek szép számmal a találkozón.

Márkus Hilda

Minden családban van, vagy volt katona. A katonadalok szájhagyomány útján terjednek és érzelmes, bánatos, sőt szerelmes katonanótákat is dalolnak az emberek.

Sokan sajnos a háborúkból nem tértek haza, s siratta őket a család és a menyasszony.

Olyan is megtörtént, hogy a megszületett gyermekét a katona édesapa nem is láthatta meg, mert hősi halált halt valamelyik nagy háborúban. A klub a Nőszirom Énekkar tolmácsolásában - hagyományőrző jelleggel - már X. alkalommal rendezte meg az emlékezés jegyében a Katonanóta - Katonadal találkozót. A délelőtt folyamán a kórusok szerepeltek, délután pedig a szólisták adták elő érzelmes dalaikat.

Nagy Bálint, a Nőszirom Énekkar szólistája Fotók: A szerző

Határainkon túlról is érkeztek kórusok a találkozóra, akikkel a klub sokéves baráti kapcsolatot tart fenn.

Nagy taps fogadta a fellépőket, sok ismerős találkozott egymással, s a bajtársiasság jegyében eltöltött szép nap volt. Mindenki kapott emléklapot, tárgyi ajándékot és könyvet.

Befejezésként a Nőszirom Énekkar a nagy sikerű Hova tűnt a sok virág? című nótát énekelte el, csak még hozzátette: Hova tűnt a sok virág, lányok és a katonák? Oh, mondd, ki érti ezt, mi értjük ezt...

Hiszen a fellépők között több katona özvegye és katona is énekelt.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!