Székesfehérvár

2015.07.13. 15:28

Színekés formák labirintusa Székesfehérváron - A gyerekek kreativitására, fantáziájára építenek

Székesfehérvár – A színek világát művészetterapeuta segítségével fedezik fel a héten a gyerekek a városi képtárban.

Gábor Gina

Csak simogasd, ne kapargasd a lapot! Figyeld, melyik szín szól hozzád a leghangosabban – tanácsolja a városi képtárban táborozó, az akvarallezéssel ismerkedő 6-11 éves gyerekeknek Novák Edit művészetterapeuta, aki a Hetedhét múzeum két munkatársával, Bernáth Évával és Németh Boglárkával együtt foglalkozik a gyerekekkel. Először indult el a Színlabirintus című egyhetes tábor a képtárban.

Kiindulópontja, hogy minden emberben van kreativitás, ehhez biztosítanak olyan légkört, ami felszabadítja a gyerekeket, megindítja fantáziájukat, mozgósítja bennük a teremtő kedvet. A cím azt jelzi, maga a múzeum is labirintusra emlékeztet, amelyben a képek vizuális élményeket kínálnak, érzelmeket váltanak ki. Novák Edit irányításával tegnap, az első napon a gyűjteményt fedezték fel. Arra keresték a választ, hogy kit, melyik alkotás érinti meg a leginkább. A labirintusban varázsfonal segített tájékozódni.

Mi is követtük tegnap a gyerekekkel a varázsfonalat, fel a képtár galériájába. Először az alapszíneket vizsgálták az asztalra tett vizeskancsók segítségével: láttuk, miként kavarog az edényekben a sárga, a piros, a kék színű festék, majd a színkeverésekkel ismerkedtek, mesére támaszkodva. (Ahogy irodalmi emlékeinkből, a híres Lázár Ervin-történetből is kiderül, mivé lényegül a perlekedő kék és sárga festékpötty.)

- A foglalkozáson feltárul a gyerekek előtt a színpaletta: az akavarellezésen pedig ki-ki választhat, hangulatától függően melyik szín érinti meg leginkább - magyarázza Novák Edith, aki hozzáteszi: - a héten más-más színű lesz egy-egy nap varázsfonala. Ki-ki választhat, melyik árnyalat áll hozzá legközelebb. No és persze, játékosan arra is választ keresnek, hogyan hatnak a különféle színekből, formákból fakadó külső élmények a belső világunkra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!