Székesfehérvár

2015.12.02. 12:23

Tanóra lett a sakk az István Király Általános Iskolában

Székesfehérvár – Sakkpalotává vált az István Király Általános Iskola. A referenciacímet maga Polgár Judit sakknagymester adta át szerdán az intézménynek. A minden idők legjobb női sakkozója által létrehozott új, gondolkodásfejlesztő módszerrel játszva tanulnak a gyerekek.

S. Töttő Rita

„Azért szeretem a gyalogot, mert ugyanolyan pici, mint én." „Én azért szeretem a futót, mert ugyanolyan sportos, mint mi, brazilok, és azért szeretem a vendégkirálynőt, mert hasonlít anyára." „Azért szeretem a királyt, mert hatalmas serege van, mindenki védi és nem lehet kiütni." „Nekem meg azért tetszik a gyalog, mert ha átér az ellenfél sorára, a király kivételével bármivé változhat." „Sokat játszunk, megismerjük a bábokat, jó móka! Lehet velük számolni és a sakkdalt is szeretem!" – így meséltek a Kelemen Béla úti István Király Általános Iskola apróságai arról a foglalkoztató módszerről, amelyet Polgár Juditnak, minden idők eddigi legjobb női sakkmesterének köszönhetnek.

Fotó: Simon Erika

A sakkbajnoktól szerdán – Fejér megyében először – átvehették a regionális Sakkpalota referenciaintézményi címet. Előtte azonban együttműködési megállapodást írtak alá, melyet a sakkmesteren túl kézjegyével látott el Krählingné Kovács Tünde igazgató, Brájer Éva alpolgármester és Török Szabolcs, tankerületi igazgató.

Nagyon izgalmas programnak ígérkezik a Polgár Judit Sakk Alapítvány módszere, amely 2013-tól hivatalosan is választható tantárgy lett. Alapja a sakk, amely az egyik leghatékonyabb képességfejlesztő eszköz, s hozzájárul a gyerekek tanulási képességeinek fejlesztéséhez. A bemutatón hangsúlyozták: nem sakkozni tanulnak a gyerekek, hanem a sakk segítségével játékosan fejlesztik a logikájukat, pontosabb információfeldolgozó képességeiket, elemző és átfogó gondolkodásukat is.

Fotó: Simon Erika

Az iskolában jelenleg az első, a második és a harmadik osztályban, heti rendszerességgel, tanórai keretek között folyik az oktatása, mégpedig mindenféle kreatív eszközrendszer segítségével: alapkészletekkel, demonstrációs táblákkal, nagy sakk bábokkal, szőnyegekkel és persze igazi sakkpalotával.

– Az óvodából iskolába kerülő gyerekek számára még az önfeledt játék az elsődleges. Arra törekszünk, hogy ebből az elsősöknek minél többet megtartsunk, s erre nagyon alkalmas a Sakkpalota Program – árulta el Telekiné Bögi Andrea tanítónő, aki kollégáival már egy éve alkalmazza a módszert az iskolában. – Hiszen mit teszünk, ha lankad óra közben a figyelem? Ami, tegyük hozzá, ilyenkor természetes is... Előkerülnek a babzsákok, a bábok, s igaz, hogy ugyanúgy a betűk és számok világában kalandozunk, de egy vidám játék keretében. Így szinte észrevétlenül jutunk el a célig..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!