Székesfehérvár

2015.05.30. 13:31

Tanulók nagy gasztrocsatája

Székesfehérvár - Leendő pincérek, cukrász- és szakácstanulók adtak számot tudásukról a Székesfehérvári Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola Gasztro Klubja által szervezett Gasztrocsatában.

Buthy Lilla

Zelei Eszter szakmai igazgatóhelyettes, a Gasztro Klub alapítója szerdán immár második alkalommal szervezte meg a Gasztrocsata névre keresztelt vendéglátós versenyt. Ahogy a megmérettetés, úgy a szakkör célja is az, hogy a gyerekek megismerkedjenek a legújabb trendekkel, és a gyakorlás révén önbizalmat is nyerjenek. A tanárnő vitt körbe minket az állomásokon, közben pedig a különféle folyamatokat narrálta: a konyhába toppanva épp sült csirkecombok készültek a serény versenyzők kezei alatt, Budapest módra, hercegnőburgonyával. A szó nem szoros értelmében, de égett a kezük alatt a munka.

Díszterítés és felszolgálás: ezekben bizonyítottak a leendő pincérek. Fotó: Molnár Artúr

– A szakácsok segítségül kaptak egy hiányos receptet a nagy mű megalkotásához – kezdte Zelei Eszter, majd hozzáfűzte: – Az új képzési mód miatt már kilencedikes tanulók is versenyezhetnek, akiknek azonban még nincs akkora tapasztalatuk, mint egy felsőbb évfolyamosnak. Arra vagyunk kíváncsiak, a tálalást hogyan oldják meg, mennyire tudják az alapreceptet a saját világukra lefordítani, és arra, hogy aki még nem csinálta, mit hoz ki a receptből – mondta a tanárnő.

Kulisszatitok, de a cukrásztanulók mestere valamiért éppen roládot gyakoroltatott egész héten a gyerekekkel. Ők mégis, a csatározás kezdetéig meg voltak győződve arról, hogy valamilyen tortát kell majd készíteniük, már csak azt találgatták, hogy mi lesz a pluszfeladat benne. Egészen meglepő módon a roládkészítő tudásukra volt szükségük: különféle ízesítéssel és tálalási megoldással kellett megoldaniuk a feladatot. Emellett még marcipánrózsát is készítettek: az artisztika és a díszítés elmaradhatatlan része a versenynek. A zsűri is leginkább a kreativitást és az önállóságot díjazta.

A rolád szépsége és íze is fontos.

A pincérek feladata díszterítés volt: egy fiktív esküvőhöz álmodtak pompás asztalokat, amihez menükártyát is kellett készíteniük, majd a másik két csoport elkészült ételeit szolgálták fel a zsűrinek.

És most álljanak itt az eredmények is! A szakácsok között a sorrend: Nagy Gergő, Molnár Ádám, Ács Tamás. Cukrász kategóriában: Álland Rebeka, Kiss Melánia Stella, Farkas Fanni. A pincér kategória három legjobbja pedig: Szecsei Lóránt, Nagy Dominik és Madarász Zoltán. Különdíjban részesült Hamvas Péter szakács, Sümegi Máté pincér és Kovács Vivien cukrász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!