Székesfehérvár

2016.08.24. 16:45

Technológia, műszaki tudományok

Székesfehérvár - Bentlakásos tábort szerveztek a Tóparti Gimnáziumban, amelynek a célja a diákok természet- és műszaki tudományok felé irányítása, a matematika népszerűsítése.

FMH

A foglalkozásokat az intézmény tanárai és egyetemisták vezetik, 15 középiskolás diák részvételével.

A Tópartiban megrendezett STEM-tábor (Science, Technology, Engineering and Mathematics) egy pályázat része, ami a Partners Hungary koordinálásával, az ALCOA támogatásával működik. Az országban néhány iskolával alakítanak ki partnerséget, 2016-ban a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Rudas Közgazdasági Szakközépiskolája és Kollégiuma, valamint a székesfehérvári Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola és a Tóparti Gimnázium és Szakközépiskola vesznek részt az egész éves programban.

A Tópartiban szakköri foglalkozásokat tartanak, természettudományos projektnapot szerveztek több egyetem és intézmény részvételével, majd százan voltak részesei a Lányok Napja országos rendezvénynek, ugyanígy tervezik a Kutatók Éjszakáját és tantestületi továbbképzést szerveztek a duális képzésről. A projekt célja a STEM-pályák felé irányítás, a mérnöki karok, az informatika népszerűsítése, a természettudományok felkarolása, nagy hangsúlyt helyezve a lányok bevonására.

Az iskolában egész nap együtt lehetnek a természettudományos érdeklődésű fiatalok, foglalkoztunk mágneses gyurmával vagy például építőkészlettel alakítottunk ki kristályrácsokat Fotó: ÖKK

- Nálunk eleve több mint 50 százalék felett van a lányok ilyen irányú elkötelezettsége, ezért nagyon szívesen fogadtak bennünket a programban. A lányoknak meghirdetett bentlakásos táborba végül a nagy érdeklődés miatt fiúkat is fogadtunk, 15 diák vesz részt ebben a projektben. A táborban nemcsak a természettudományokkal foglalkozunk, hanem fontos szerepet kap a prezentációkészítés és az önismeret-fejlesztés. Mindennek pedig a játékosság és a kedvcsinálás a leglényegesebb eleme - mondta el Lakiné Szemanyik Teréz, a pályázat iskolai főkoordinátora.

A tábor foglalkozásait az intézmény tanárai és már végzett egykori tanulók, jelenlegi egyetemisták vezetik. Végeztek fizikai mérést adatfeldolgozással, kémiai kísérleteket, a diákok alumíniumipari múzeumlátogatáson vesznek részt a délután folyamán, este pedig a kapcsolódó előadások után a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban tevékenykednek a táborozók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!