Székesfehérvár

2016.08.29. 11:50

Teljes útzár volt a Lövöldén: helyére került az óriási távhővezeték

Székesfehérvár - Teljes útzár mellett emelték helyére a húsz méteres távhővezetéket a Lövöldén. A Budai úton is hasonló művelet várható szeptemberben, ott megpróbálják legalább részben biztosítani a forgalmat.

Házi Péter

Egy közel húsz méter hosszú, 300 milliméter átmérőjű új távfűtési csövet emeltek be hétfő reggel a Széphő Zrt. szakemberei a Lövölde utcában már korábban kiásott gödörbe. A művelet miatt reggel kilenckor, miután a reggeli csúcsforgalom már lement, lezárták mindkét irányban a Lövölde utcát, majd egy darus teherautó segítségével a helyére emelték az egy tonnánál is nehezebb csövet. Amint a műveletet és a távhővezeték felújítást irányító Varga Gyulától a helyszínen megtudtuk, erre jön ki a Királysori erőműből a „déli kettes” távhő gerincvezeték, ennek egyik, nagyjából négy évtizedes szakaszát újítják most fel.

Mivel ekkora csöveket nem lehet csak úgy az út alá „becsúsztatni”, szükséges volt az aszfalt felbontása. Miután egy órán belül a helyére került az új cső, a gödör fölé visszakerültek a vaslemezek, így az autós forgalom is megindulhatott. A teljes helyreállítás nagyjából két hetet vesz majd igénybe.Mivel a távhővezeték a Budai út alatt is átvezet, szeptemberben a Budai-Lövölde utcai kereszteződés Budai úti ágán is hasonló műveletre kell számítani, hiszen ott is ki kell szedni a régi acélcsövet s helyére tenni a korszerű újat. Ezt igyekeznek majd teljes útzár nélkül megoldani.

A nyár folyamán egyébként összekötötték a királysori fűtőerőműből kiinduló gerincvezetéket a Bakony utcai erőműből induló másik vezetékrendszerrel, így ha bármilyen gond van az egyik erőműben, akkor a másik segít a szolgáltatást fenntartani. A mostani munka is úgy lett megoldható a melegvíz szolgáltatás szüneteltetése nélkül, hogy a Bakony utcai erőműből kapja a város jelentős része a melegvizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!