Székesfehérvár

2015.06.14. 17:15

Tüntetés a Hóman szobor ellen

Lapunk információi szerint demonstrációt szerveznek Hóman Bálint tervezett szobra ellen civilek, zsidő szervezetek és ellenzéki politikusok.

Klecska Ernő

Székesfehérváron a helyi Fidesz és Jobbik támogatásával állítanak szobrot a zsidótörvények egyik kidolgozójának. A Hóman Bálintot ábrázoló alkotásra közel 2 millió forintot ad a fehérvári önkormányzat. Hiába tiltakoztak a DK és az MSZP önkormányzati képviselői és több zsidó szervezet tájékoztatott Földi Judit, a DK székesfehérvári elnöke, a párt önkormányzati képviselője. A Székesfehérvári Zsidó Hitközség és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is levélben tiltakozott a döntés előtt. E levelet, amelyben felhívták a figyelmet arra, hogy Hóman Bálint kultuszminiszterként sokat tett azért, hogy fokozatosan megfosszák a magyar zsidóságot jogaitól és következetesen kiállt a zsidótörvények szigorítása mellett, az ülésen a képviselők megkapták.

A szobrot egy fehérvári, a Jobbikhoz kötődő alapítvány állítaná fel a könyvtár árkádsora alatt, a Ciszterci Szent István Gimnáziummal szemben. A szobrot Hóman születésének 130. évfordulóján, december 29-én szeretnék felavatni. A bírósági honlapon elérhető adatok szerint az évente alig pár százezres költségvetésű, kulturális célú, például verstábort szervező Hóman Bálint Alapítvány 15 millió forintot kapott az Igazságügyi Minisztériumtól.

A demokratikus ellenzék küzdeni fog, hogy egy olyan antiszemita személynek ne állítsanak szobrot, aki által megszavaztatott zsidótörvény értelmében 2064 egykori székesfehérvárit deportáltak szögezte le a DK politikusa, aki kérdésünkre elmondta: fiatalok azt tervezik, hogy a héten odaláncolják magukat, illetve odafekszenek a szobor leendő helyére, a bejelentést a napokban megteszik a rendőrségen.

Az egykori kultuszminisztert a háború után a népbíróság életfogytiglanra ítélte háborús bűntettek miatt, idén márciusban azonban a Fővárosi Törvényszék ez ügyben rehabilitálta a város vezetése most erre hivatkozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!