Székesfehérvár

2017.04.06. 18:16

Új kihívások előtt - Nemsokára megkezdődnek a beiratkozások

Már áprilisban megkezdődnek a székesfehérvári beiratkozások: a hó végén az általános iskolákról, május elején pedig az óvodákról kell dönteniük az érintett családoknak.

Szanyi-Nagy Judit

A törvény szerint tanköteles az a gyermek, aki augusztus 31-éig betölti a hatodik életévét, de legkésőbb az azt követő évben jelentkeznie kell az általános iskolába. Ennek megfelelően a következő, 2017/2018-as tanévben a 2011. augusztus 31-ig született gyermekek válnak tankötelessé, akiket a szülőnek kell beíratnia a lakóhelye - vagy annak hiányában a tartózkodási helye - szerint illetékes vagy a választott iskola első évfolyamára.

Az általános iskolai beiratkozásra április 20-án, csütörtökön és április 21-én, pénteken lesz lehetőség, mindkét nap 8 órától 19 óráig. A felvételről elsőkörben az iskola igazgatója dönt. A jelentkezés elutasításánál fellebbezési kérelmet nyújthat be a szülő, jogszabálysértésre vagy érdeksérelemre hivatkozva. Ezt a kérelmet az elutasítás kézhezvételétől számított 15 napon belül kell elküldeni, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatójának címezve. A jogszabály értelmében az általános iskola köteles felvenni azt a tanulót, aki életvitelszerűen az iskola körzetében lakik.

A szülők szerint nem mindegy, melyik óvodába jár a gyerek, ugyanakkor, ha az érintettek választanának, lehet, más szempontok alapján tennék ezt
Fotó: Koppán Viktor

A körzetmeghatározás mellett a szülő érvényesítheti az iskolaválasztáshoz való jogát. Amennyiben a választott iskola elutasítja a felvételt, a szülő a döntés jogerőre emelkedését követő öt napon belül köteles beíratni gyermekét a következő, felvételt biztosító iskola első évfolyamára.

Az általános iskolai beiratkozáshoz az alábbi iratok szükségesek: a gyermek személyi azonosítója, a lakcímet igazoló hatósági igazolványa, valamint az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget tanúsító igazolás.

Az óvodai beiratkozás Székesfehérváron május első hetében lesz. Az óvodába azokat a kisgyermekeket kötelező beíratni, akik 2017. augusztus 31-éig betöltik harmadik életévüket. A felvételnél figyelembe veszik a gyermek lakóhelyét, illetve a szülő munkahelyét is, így elsősorban abba az intézménybe veszik fel a gyermeket, amely körzetében lakik, vagy ahol a szülő dolgozik. Az augusztus 31-éig harmadik életévét betöltött gyermeknek legalább napi négy órát kötelező óvodába járnia.

A beiratkozáskor be kell mutatni a gyermek személyi azonosítóját, lakcímkártyáját, valamint a szülő személyi azonosítóját és lakcímkártyáját. A május 2-4. közötti beiratkozási időszak 8.00-13.00 és 14.00-17.00 óráig tart - az egyes székesfehérvári óvodáknál érdemes a megosztott időpontokra is figyelni a székhely és a tagóvoda esetében.

Az önkormányzat fenntartásában működő óvodák mindegyikében biztosítják a sajátos nevelési igényű gyermekek nevelését is, így megfelelő környezetben lehetnek a beszédfogyatékos vagy súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartászavarral küzdők is.

A felvételről írásban értesítik a szülőt a beiratkozás utolsó napját követő huszonegyedik munkanapig. Az ellen, aki nem íratja be időben a gyermekét, szabálysértési eljárást indíthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!