Székesfehérvár

2016.08.25. 16:55

Újszülöttek terét hozhatnak létre Fehérváron: fákat ültetnek a csöppségeknek

Székesfehérvár - Az Újszülöttek terévé válhat a vasalóház melletti Jávor Ottó tér, ahol a tervek szerint minden évben fákat ültetnének a város világrajött kis lakóinak tiszteletére. A tér átalakításának tervezése amúgyis elkezdődött, a parkosítás mellett elvileg itt parkolóháznak is lenne helye.

Házi Péter

Az újszülöttek méltó köszöntésének elképzelését néhány hónappal ezelőtt javasolta Horváth-Tancsa Ágnes képviselő a közgyűlésnek. Ő a Székesfehérváron születő gyermekek köszöntésére egy-egy rózsabokrot ültetett volna, mégpedig abban a városrészben, ahol a gyermek lakik, ám a legutóbbi közgyűlésre végül a Jávor Ottó tér került be helyszínként.

A legutóbbi közgyűlésen felmerült javaslat szerint a vasalóház melletti Jávor Ottó teret nevezi ki az önkormányzat az Újszülöttek terének.

Az elképzelés szerint nem rózsabokrokat, hanem minden évben egy-egy fát ültetnének az új, kis jövevények köszöntésére, a fák alatt pedig tábla is jelezné, hogy az adott fa melyik év gyermekeit köszönti.

Keve, Villő és Hunor már nagyobbak, nekik nem, de a mostanában születő gyerekeknek már lehet fájuk itt, a Jávor Ottó téren Fotó: Koppán Viktor

Márton Roland emlékeztette a képviselőket Horváth-Tancsa Ágnes eredeti javaslatára, amelyben az is szerepelt, hogy újszülöttenként ötvenezer forintos babakötvényt kapjon minden székesfehérvári csecsemő. Végül az a döntés született, hogy még ez év végéig visszahozzák a javaslatot a közgyűlés elé a felmerült javaslatokkal együtt, s akkor döntenek arról, pontosan miként valósul meg az Újszülöttek tere. Akár már a jövő év elejétől el lehetne így kezdeni a faültetést.

Amint Cser-Palkovics András polgármester a legutóbbi közgyűlésen kiemelte, azért kell minél hamarabb eldönteni, megvalósul-e az Újszülöttek tere, mert a tér parkosításának tervezése már folyamatban van, a jelenlegi murvás borítás nem méltó a belvároshoz. Ha a város úgy dönt, hogy belekezd a faültetésbe, akkor nyilvánvalóan ennek megfelelően kell megtervezni a tér átalakítását.

Egyébként júniusban már döntött arról a testület, hogy módosítja a Jávor Ottó térre vonatkozó szabályozási tervet: a zöldterületet átminősítették beépítésre szánt településközponti résszé, vegyes területfelhasználással.

A beépíthetőség legfeljebb 80 százalék, a legnagyobb építménymagasság pedig 16 méter. Ez megnyitja a parkolóház építésének lehetőségét is, az elképzelésről régóta szó van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!