Székesfehérvár

2014.10.17. 13:45

Útmutató a Mártírok útjához

Székesfehérvár - Öklüket rázzák, káromkodnak a kerékpárosok és az autósok a Mártírok útja kereszteződéseiben, mert (még) nem tudni, kinek van elsőbbsége. Az út még építési terület, hamarosan kikerülnek a táblák és egyértelmű lesz minden!

Házi Péter

Dicséretes, hogy a Mártírok útja végre megújult, és mind a kerékpárosok, mind az autósok örömére végre lehet közlekedni rajta. Az új kerékpárút léte, a rajta haladás azonban a közlekedési ismeretek felfrissítését is igényli írja olvasónk, aki gyakran kerékpározik erre. A levél tanúsága szerint a Mártírok útjára kihajtó, onnan lekanyarodó autósok és kerékpárosok között minden sarkon nézeteltérés van: hol azért rázzák az öklüket és káromkodnak, mert a kerékpáros nem állt meg az úttorkolaton keresztül vezető kerékpárút-szakaszon az útkereszteződésnél, hol azért, mert a biciklis megállt és ezáltal az autós is lassítani, várakozni kényszerül. Vagy az autós vészfékez, vagy a kerékpáros, szerencsésebb esetben mindkettő.

Nos, ezek e konfliktusok e hónap végére szinte biztosan megszűnnek, ugyanis, mint Nagy Zsolt, a közlekedési iroda vezetője felhívta a figyelmet, a Mártírok útja még munkaterület, forgalomtechnikai beavatkozások, növénytelepítések zajlanak. Ebből következik, hogy a táblák még több helyen nincsenek kint és a felfestések sem készültek el mindenütt. A hiányosságokat az út készre jelentéséig mindenütt pótolja a vállalkozó cég.

A becsatlakozó utcákból érkező autósoknak elsőbbséget kell adniuk a biciklisek számára (Fotó: Házi Péter)

De ha már a közlekedési irodán jártunk, megnéztük a Mártírok útjához kapcsolódó gyalogos és kerékpáros út terveit: a vasútállomástól az állomás oldalán indul a közös járda és bicikliút, amelyet a Fűtőház utcánál egy zebrával vezetnek át a másik, város felőli oldalra. Itt a gyalogosnak természetesen elsőbbsége lesz, ám a biciklisnek nem: el kell engednie az autókat és csak utána kerekezhet át. (Vagy leszáll a bicikliről és a zebrán áttolja, ez esetben gyalogosként elsőbbséget kap.) Ezt követően valójában nagyon egyszerű a helyzete a kerekezőknek, az összes oldalról csatlakozó utcánál, tehát a Gyár, Ifjúság, Zrínyi és Kinizsi utcáknál is neki lesz elsőbbsége. A csatlakozó utcákból érkező autósokat ezeknél a kereszteződéseknél egy stop tábla figyelmezteti majd minderre. A kerékpárosoknak aztán a Madách utcát követően ismét át kell térniük a várostól távolabb eső oldalra, s itt ugyancsak elsőbbséget kell adniuk az autósok számára.

A közel ezerkétszáz méter hosszú kerékpárút szakasz több helyen a gyalogjárdával közösen halad, nem lesz felfestéssel elválasztva, ám a kereszteződéseknél piktogrammok jelzik, hogy a kerékpározóknak az autótút mellett, a gyalogosoknak pedig a belső részen kell haladniuk.

A kerékpárút most addig készül el, amíg a Mártírok útja pályázaton nyertes szakasza tart, a Seregélyesi úti kereszteződésig hiányzó hétszáz métert a következő időszakban tervezik majd megépíteni. A távlati cél egyébként az, hogy minden városi gyűjtőút mentén legyen kerékpársáv az autók haladási irányának megfelelően, kétoldalt.

A Mártírok úton érkező biciklisnek mindig elsőbbsége lesz!




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!