Top 100

2016.11.16. 12:43

Kedves Olvasó!

Örömteli pillanat, amikor az ember megvalósulni látja célját. Ezt éljük át most, midőn immár harmadik alkalommal nyújthatjuk át Önnek Fejér megye évente megjelenő gazdasági magazinját, amely ez alkalommal megyénk 400 legnagyobb nettó árbevételű cége számokban kifejezhető teljesítményének bemutatása és elemzése alapján alkot képet szűkebb pátriánk gazdaságának állapotáról.

Az öröm forrása, kettős. Egyrészt megvalósulni látszik az a célunk, hogy TOP magazinunk megjelentetésével, egy új prémium kategóriás brand építésével újabb hagyományt teremtsünk. Másrészt, partnereinkkel – a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Fejér Megyei Adóigazgatóságával, valamint a Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi Főosztályával – közös törekvésként, a megyei gazdaság sokszínűségének minél árnyaltabb bemutatása érdekében idén immár 400-ra bővítettük a listánkon szereplő cégek számát. Ennek köszönhetően az exportbevételek döntő hányadát produkáló multinacionális cégek és 100 százalékban magyar tulajdonban levő nagy magyar vállalatok mellett, pregnáns jelenlétet mutatnak a listán a sikeres és innovatív közép- és kisvállalatok, a gyakran családi vállalkozásként induló, mára a piac meghatározó szereplőivé vagy megbecsült beszállítókká váló kkv-k. Listánkon nem szerepel a naptári évtől eltérő üzleti évet választó 34 társaság, bár közöttük is több meghatározó gazdasági szereplő található, a nettó árbevétel alapján 14 cég a TOP 100-as (pl. a Harman Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft. a 2014. évi 829 millió eurós nettó árbevételével az idei listán is előkelő helyen állna), további 11 pedig a TOP 400-as körbe is bekerülne. Egy olyan körbe, amelybe a belépő a 2016. évben több volt, mint 668 millió forint. Természetesen bármely hiteles lista, értéksorrend csak a megadott kritériumok alapján értékel. Ezt a 400-as listát a nettó árbevétel alapján állítottuk össze. Más lehet a legnagyobb foglalkoztató, a legnagyobb adófizető, és még sorolhatnánk. Ezért a listánkon szereplő cégek esetében is kerüljük az olyan abszolutizáló fogalmakat, mint a legjobb, legnagyobb, legsikeresebb, stb. A listánkon szereplő cégek, a törekvő vállalkozások, amelyek célként tűzték maguk elé az elitbe kerülést, valamint mindazok a jövőjüket tudatosan tervező kicsik, amelyek méretüknél fogva nem, de innovációs készségük révén méltán kiérdemelnék a legek közé sorolást, együttesen alkotják Fejér megye sokszínű, kiegyensúlyozott szerkezetű gazdaságát, amelynek regionális és országos összevetésben történő bemutatása, reméljük, ez alkalommal is hasznos információk tárházát biztosítja a döntéshozók számára.

Elekes András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!