Top 100

2016.11.16. 17:54

Korszakváltás a szakképzésben

A vállalati versenyképesség szempontjából kihívás a szakképzett munkaerő rendelkezésre állása. Térségünk fejlődésének már nem a tőkehiány, nem a pénzhiány, vagy éppen a piac hiánya a legnagyobb akadálya, hanem a munkaerő hiánya. A világon is, de Európában a verseny nem a befektetendő pénzért, a piacokért, hanem a képzett és megbízható munkaerőért folyik. Kulcskérdés a gazdaság elvárásainak megfelelő szakképzés.

Magyarországon a szakképzésben a gazdaság szereplőinek bevonásával 2010-ben teljes körű reform kezdődött.  Megállapodást kötött a Kormány és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a szakképzés fejlesztése és a duális képzés teljes körű bevezetése érdekében. 2011-2013 között bevezették a duális – gyakorlatorientált - szakképzés rendszerét. A képzés 1/3 arányban a szakképző iskolákban és 2/3 arányban a gazdálkodóknál történik. A szakképzésben résztvevők a vállalati, üzleti környezetben versenyképes szakmai gyakorlati és ehhez kapcsolódó szakelméleti tudásra tehetnek szert.  A gazdálkodói képzőhelyet a kamara minősíti, állítja ki a tanúsítványt. Évente kerülnek meghatározásra a hiányszakmák. 2015-ben bevezetésre került  a kamarai garanciavállalás, mely szerint a kamara vállalja és garantálja a tanulók számára a megfelelő   vállalati, egyéb gazdálkodói gyakorlati-képzőhelyet. A gazdálkodóknál a tanulók gyakorlati oktatását elsősorban mestervizsgával rendelkező szakemberek végezhetik. Szakképzési Centrumok jöttek létre. A szakképzés a Nemzetgazdasági Minisztérium hatáskörébe tartozik. 25 évre emelték a nappali képzés korhatárát, a második szakma megszerzése is államilag támogatott formában, ingyenesen történhet. Kibővítették a felnőttoktatás lehetőségét. Átdolgozásra került a teljes OKJ és a szakképesítések szakmai és vizsgakövetelmény rendszere. A 2016/2017-es tanévtől új képzési struktúra: a szakközépiskolákból szakgimnáziumok, a szakiskolákból szakközépiskolák jöttek létre.  Jelentős szerepet kapott a pályaválasztás.

A jó szakma felér egy diplomával! A pályaorientáció és a pályaválasztást támogató programok előtérbe kerülnek. Társadalmi felelősség a szakmaválasztás segítése. Ebben jelentős szerepet vállalnak a vállalati szakemberek, együttműködve az oktatási- és az állami intézmények szakembereivel.

A jó szakma felér egy diplomával! Népszerűsítését támogatják a hazai és nemzetközi szakképzési versenyek és azokon résztvevő fiatal szakembereink által elért kiváló eredmények. A Szakma Kiváló Tanulója Verseny, a Szakma Sztár Fesztivál program, a szakmák olimpiájának nevezett WorldSkills és a fiatal szakemberek Európa bajnoksága, a EuroSkills. Magyarország megpályázta a 2018. évi EuroSkills verseny rendezési jogát, melyet megnyert. A EuroSkills 2018. évi versenyt kormányzati támogatással Budapesten rendezik!

Kormányzati és kamarai célkitűzés a duális szakképzés megerősítése és kiszélesítése. Ez egyrészt megvalósulhat a szakiskolai tanulók létszámának növelésével, másrészt a duális képzésben résztvevő vállalati arány növelésével. Magyarországon a duális szakképzésben a cégek részvétele jelenleg még nagyon alacsony, 2 %-ra becsülhető.

Fontos célkitűzés, hogy minél több vállalat bekapcsolódjon a gyakorlatorientált képzésbe (legyen szakképzés, vagy felsőfokú képzés). Ehhez szükség van a társadalmi felelősségvállalás további erősítésére és kormányzati oldalról további ösztönző eszközök bevezetésére.

Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!