Tordas

2015.08.27. 11:46

Megújult a tordasi iskola

Tordas – Sok fiatal beköltöző, erősödő lokálpatriotizmus jellemzi a megye egyik legszebb települését. Az organikus stílusú iskolaépület bővült, korszerűsödött.

Zsohár Melinda

A falu fekvése, szép külseje, a tradicionális épített környezet vonzereje és jó közlekedése okán népszerű a vidéki kiköltözők körében. Sok fiatal értelmiségi család választja otthonául Gyúrót és Tordast, így örvendetesen nő a gyermeklétszám. Gyúrón alsó tagozatos általános iskola és óvoda működik, Tordasra járnak a felsősök iskolába és művészeti iskolába. Az augusztus 20-iki ünnepen adták át a kibővített, korszerűsített épületet az új tanévre a gyerekeknek.

Fotó: Juhász Csaba

Az alagsorban és a földszinten két nagy-, a tetőtérben két kisebb tanterem épült. A régi iskola folyosóit tágas, a tűzvédelmi követelményeket is kielégítő lépcsőház köti össze az új termekkel. Az alagsori és a földszinti vizesblokkok teljesen megújultak, külön szakaszolókat, tisztítókat építettek be, több lett a wc, mosdó, új burkolatot kaptak a helyiségek és a művelődési házzal azonos válaszfalrendszert helyeztek be. A villany-, a fűtés-, a víz-, a riasztó és tűzjelző rendszer is megújult, csakúgy, mint a vizesblokkok.

A magyar népi építészeti elemeket magába foglaló, organikus stílusú iskola egyébként is különleges helyszínen fekszik: központban, változatos domborzati terepen, hangulatos a természeti környezete, közelben a templom, s a régi, tornácos iskola. A legendás Hangya Szövetkezet filozófiáját tükröző települési külsőhöz illeszkedő oktatási intézményi miliő tartalmában is követni igyekszik az értékőrző nevelési elveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!