Tudomány

2017.02.03. 17:55

A webkamerák hasznosak, de veszélyesek is

A virtuális bűnözők akár a webkameráinkat is fel tudják törni, ezért most megosztott néhány praktikus megelőzési tanácsot a szakértő, Pokó István.

Laci Patrícia

Ma már nem is gyártanak olyan laptopokat, amelyekbe ne szerelnének webkamerákat. Sokan előszeretettel használják, például videóhívásokra. Vannak olyan iskolák, melyek indítanak távoktatást is, az oktató pedig webkamera segítségével adja le az anyagot a diáknak. Amellett, hogy a modern, high-tech világ rengeteg előnnyel rendelkezik, sajnos a hátrányokban sem szenved hiányt. Pokó István, az egyik fehérvári információbiztonsági cég fejlesztési igazgatója szerint a webkamerákat könnyedén fel tudják törni a virtuális bűnözők, főleg akkor, ha nem védi a felhasználó megfelelőképpen a számítógépét.

- A laptopokba szerelt webkamerákat az operációs rendszer felügyeli, innentől kezdve ha a gépet megfelelően védik, akkor aránylag a kamerát is óvjuk. Ettől függetlenül megmaradnak a sérülékenységei, például ha a böngészőben rákattintunk nem biztonságos honlapokra, esetleg gyanús forrásból érkezett emaileket nyitunk meg, könnyedén megtámadhatnak a kiberbűnözők, akik problémákat okozhatnak nekünk. Bár a kamerák egyértelműen jelzik, ha be vannak kapcsolva, például a lencse mellett egy pontban világít a számítógép, de a hackerek ki tudják ezt a funkciót kapcsolni - magyarázta a szakértő.

Egyre elterjedtebbé vált, hogy leragasztják a számítógépeken, laptopokon  a webkamerákat
Fotó: Molnár Artúr

A kamera egy ablakot jelent a mi világunkra, a feltört eszközzel pedig bármilyen folyamatot felvehetnek, akár még fényképet is készíthetnek. A rólunk készült felvételt pedig bármire felhasználhatják, de a munkahelyen megfigyelhetik, milyen környezetben dolgozunk. Sőt, a szakértő mesélte, hogy volt olyan betöréses eset is, amely azért tudott megvalósulni, mert a kamerán keresztül kifigyelték, mikor mennek el hazulról a ház urai, sőt, még a riasztó kódját is ki tudták figyelni. De hogyan védekezhetünk egy-egy támadás ellen? Pokó István szerint fontos, hogy a számítógépünk szoftverét folyamatosan frissítsük, de ez az állítás igaz minden olyan programra, amelyet telepítettünk, még a böngészőt is érdemes aktualizálni. Ha egy idegen nevű ember küld nekünk emailt, ráadásul a tárgy megnevezése sem bíztató, inkább töröljük ki a levelet a megnyitás helyett. A kamera leragasztása szintén tökéletes megoldásnak számít. Az okos eszközökkel is jó, ha óvatosak vagyunk, ugyanis ezeket a műszereket a wifin keresztül meg lehet támadni.

- Ez a történet Angliában történt, a bébiszitter vigyázott a csecsemőre, a baba figyelő monitor pedig működésben volt, nos ezt az eszközt sikerült egy kiber bűnözőnek megtámadnia.

Miközben a bébiszitter nyugodtan végezte volna a munkáját, a monitoron keresztül kritizálta a hacker a hölgy pelenkázási technikáját. Ezért minden okos eszköznél érdemes a gyári jelszavakat lecserélni, a biztonsági beállításokat állítsuk a legmagasabbra, a wifi hálózatunkat pedig titkosítsuk - tanácsolta a fejlesztési igazgató.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!