Tudomány

2017.02.10. 17:40

Fejlesztések - Két robottávcső épül

Hazánkban és a régióban is komoly fejlesztésnek számít az a két robottávcső, melyeket Magyarországon építenek a csillagászati jelenségek megfigyelésére.

Szanyi-Nagy Judit

Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (MTA CSFK) és a Szegedi Tudományegyetem közös pályázati sikerének köszönhetően mintegy 690 millió forintos támogatásból valósulhat meg két robottávcső építése hazánkban. A négyéves futamidejű projekt szakmai megvalósítása idén kezdődött el.

Képünkön az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének Piszkéstetői megfigyelőállomása szerepel - itt lesz az új robottávcső
Fotó: Archív

Az új, 80 centiméter tükörátmérőjű, automatizált távcsövek itthon és a régióban is komoly fejlesztésnek számítanak, és többek között szupernóva-robbanások, gammakitörések és fekete lyukak okozta csillagpusztulások vizsgálatához alkalmasak. A távcsöveket folyadékhűtésű elektronikus kamerával és speciális csillagászati színszűrőkkel is felszerelik, továbbá képessé teszik őket az interneten keresztül összekapcsolva az automatikus mérésvezérlésre és adatgyűjtésre. Az MTA honlapján található információk szerint a Piszkéstetői Obszervatóriumba, illetve az SZTE Bajai Obszervatóriumába tervezett robottávcsövek elsődleges célja olyan új, ismeretlen vagy kevéssé ismert természetű asztrofizikai jelenségek felfedezése és kutatása, amelyek a Földön megszokottól nagyon eltérő körülmények között keletkeznek. Ilyenek a már ímlett nagy energiájú csillagrobbanások vagy a gammakitörések - és más, hasonlóan extrém folyamatok.

A program célja továbbá a modern IT-technológiák és a kutatási eredmények beépítése a természettudományi és műszaki képzésbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!