Fejlesztések - Két robottávcső épül

2017. február 10., 18:40 szerző: Szanyi-Nagy Judit
komment
Hazánkban és a régióban is komoly fejlesztésnek számít az a két robottávcső, melyeket Magyarországon építenek a csillagászati jelenségek megfigyelésére.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (MTA CSFK) és a Szegedi Tudományegyetem közös pályázati sikerének köszönhetően mintegy 690 millió forintos támogatásból valósulhat meg két robottávcső építése hazánkban. A négyéves futamidejű projekt szakmai megvalósítása idén kezdődött el.

Képünkön az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének Piszkéstetői megfigyelőállomása szerepel - itt lesz az új robottávcső
Fotó: Archív

Az új, 80 centiméter tükörátmérőjű, automatizált távcsövek itthon és a régióban is komoly fejlesztésnek számítanak, és többek között szupernóva-robbanások, gammakitörések és fekete lyukak okozta csillagpusztulások vizsgálatához alkalmasak. A távcsöveket folyadékhűtésű elektronikus kamerával és speciális csillagászati színszűrőkkel is felszerelik, továbbá képessé teszik őket az interneten keresztül összekapcsolva az automatikus mérésvezérlésre és adatgyűjtésre. Az MTA honlapján található információk szerint a Piszkéstetői Obszervatóriumba, illetve az SZTE Bajai Obszervatóriumába tervezett robottávcsövek elsődleges célja olyan új, ismeretlen vagy kevéssé ismert természetű asztrofizikai jelenségek felfedezése és kutatása, amelyek a Földön megszokottól nagyon eltérő körülmények között keletkeznek. Ilyenek a már ímlett nagy energiájú csillagrobbanások vagy a gammakitörések - és más, hasonlóan extrém folyamatok.

A program célja továbbá a modern IT-technológiák és a kutatási eredmények beépítése a természettudományi és műszaki képzésbe.

Szanyi-Nagy Judit

2017. február 10., 18:40 szerző: Szanyi-Nagy Judit

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...