Tudomány

2016.10.27. 10:54

Kivégzett férfi vére és kőszáli sas teteme is volt a patikában

Székesfehérvár - Kitömött krokodil, narválszarv, egy anyagyilkosságért kivégzett férfi vére, kutyazsír, teknősbéka- és kőszáli sas tetemek Csak pár tétel egy patika raktárából, néhány századdal ezelőttről. A gyógyszerészlét rejtelmeiről hangzott el érdekes előadás, stílusosan a fehérvári Fekete Sas Patikamúzeumban.

Kocsis Noémi

Megkérdezzem a gyógyszerészem? Ez a rövid kérdés akár össze is foglalhatná a közönséget rendszeresen hasonló érdekes témákkal örvendeztető fiatal Szima Viktória, a Szent István Múzeum munkatársának előadását. A gyógyszerészet történetét stílusosan a Fekete Sas patikamúzeumban ismertető művelődésszervező mesélt a fehérvári patikákról is.

 

A Kazay-örökség gondozására létrehozott alapítvány régi patikatárgyai a vértesacsai gyógyszertárban Fotó: feol.hu

Ami azt illeti, a 16. századtól hazánkban sokkal kevesebb patika volt, mint Európa más országaiban, illetve a meglévők sem klasszikus, mai értelemben vett gyógyszertárak voltak, inkább vegyeskereskedések. Egy korabeli patika enteriőrjében a múmiapor, az  egyszarvú, a koponyák, az elszenesedett vakond, a kutyazsír és más egzotikumok is megtalálhatóak voltak a hagyományos gyógynövények mellett. Magának a szakmának is fel kellett emelkednie, évszázadokig ugyanis semmiféle presztizst nem mondhatott magáénak egy patikus, akit csak az orvos szakácsának, de leginkább kuruzslónak tekintett a közvélemény. Érthetően, amikor a nagyra becsült doktorok a betegből vett nem kívánatos folyadékokat kizárólag patikussal vizsgáltatták - ám mindeközben a beöntéseket elvégző patikusok a beteghez gyakorlatilag nem nyúlhattak, nem gyógyíthattak. Az alantasnak tartott szakma képviselőinek tevékenységét 1664-ig nem is szabályozták. "Míg mások olyan dolgokkal foglalkoznak, amelyekkel a mennyországba lehet kerülni, ők szereikkel a pokolra jutnak" - írta a patikuskról egy szerző 1627-ben. A 19. századig tartott, mire a gyógyszerészek rangban az orvos mellé emelkedhettek, napjainkban pedig egy elismert hivatás képviselői.

Hiába örökölték meg a magyarországi patikákat a gyógyszerészözvegyek, nő patikus a 19. század közepéig nem lehetett, a pácienst ki nem szolgálhatta. Híres, fekventált helyen lévő, jól menő patika volt Dieballa Györgyé Székesfehérváron, a mai Vörösmarty-szobor mögötti épületsoron. De hasonlóan hírneves volt a Vértesacsán patikát alapító gróf Kazay Endre is, aki egyébként kémiával, csillagászattal, meteorológiával, zenével, címertannal, antropológiával, geológiával, pirotechnikával, irodalommal, barlangászattal is foglalkozó igazi polihisztor volt.

S hogy mit gondolnak a ma patikusai a betegekről? Szima Viktória egy bájos összeállítást is hozott az előadásra, patikusok gyűjtéséből - ők aztánjól tudják, mit érez valaki a patikapult mögött, mikor a tisztelt vevő akkucsek vérnyomásmérő helyett bikacsökköt kér, netán eldobható borotvahabot, inhalálozót, intim mosogatót, vagy evolúciós tesztet szeretne venni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!