Tudomány

2017.01.09. 21:20

Könnyebb lehet a veseátültetés

Budapest - A Fekete Andrea által vezetett kutatócsoport most publikált eredményei szerint az úgynevezett szigma-1 receptor a vesében segíthet az akut szöveti károsodás, illetve a transzplantációval járó megrázkódtatások hatásának enyhítésében.

FMH-információ

A felnőttkori végállapotú veseelégtelenség világszerte több százmillió embert érint - az emelkedő tendencia hátterében a civilizációs betegségek, mint a cukorbetegség és a magas vérnyomás növekvő előfordulása áll. A betegek számára a vesepótló kezelés (dialízis vagy vesetranszplantáció) elkerülhetetlen.

A transzplantáció egészségügyi és gazdasági szempontból is egyértelműen előnyösebb, azonban az átültetendő szerv szállításával, illetve a műtéttel járó akut oxigénhiány nagyban befolyásolja a transzplantáció sikerét és az átültetett szerv hosszú távú működését.

Képünk a megyei kórházban készült, ahol  egy vesekatéterezési eljárást mutatnak be. A budapesti felfedezés tovább növelheti a sikeres veseátültetések számát. A szigma-1 receptor serkentésére gyógyszeresen is lehetőség van a mostani felfedezés szerint Fotó: FMH illusztráció

Fekete Andrea kutatócsoportja a vesében egy, egészen eddig ismeretlen, új jelátviteli utat azonosított, amelynek aktiválása csökkenti az akut oxigénhiányos vesekárosodás kialakulását. A kutatók in vitro és in vivo modellekben a vesében elsőként írták le a szigma-1 receptor pontos lokalizációját - derül ki a Magyar Tudományos Akadémia honlapján megjelent írásból.

A szigma-1 receptort mindeddig, mint a központi idegrendszerben jelenlevő dajkafehérjét tartották számon, amely elsődlegesen a tanulásban, memóriában játszik szerepet.

A munkacsoport kimutatta, hogy a szigma-1 receptor aktivációja olyan jelátviteli utakat indít be, melyek javítják a vese vérellátását, ezáltal csökken a vese szövettani károsodása, és javul a vesefunkció. A munkában közreműködő másik lendületes kutató Dénes Ádám (Lendület Neurológiai Kutatócsoport) mérései arra utalnak, hogy a szigma-1 receptor aktivációja az oxigénhiány miatt létrejövő gyulladásos folyamatok mérséklésével is hozzájárul a veseműködés javításához.

A felfedezés jelentőségét növeli és potenciális gazdasági hasznosulást jelenthet, hogy a szigma-1 receptor gyógyszeres serkentése új kezelési lehetőséget kínál a nagy halálozással járó akut vesekárosodás, illetve a transzplantáció terápiájában. A cikk a legrangosabb nefrológiai (vesegyógyászati) lapban, a Journal of the American Society of Nephrologyban jelent meg.

A Hosszu Ádám elsőszerzőségével jegyzett publikáció értékét jelzi, hogy az elmúlt tizenöt évben mindössze egy, kizárólag magyar szerzők munkáját bemutató közlemény jelent meg e magasra értékelt folyóiratban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!