Megépülhet a Vasember szupervonata

2015. február 12., 06:35
komment
Egy lépéssel közelebb került a megvalósuláshoz a Tesla- és Spacex-vezér Elon Musk legutóbbi képtelen ötlete.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az igazi Vasember először még tavaly júniusban beszélt a Hyperloop fantázianevű szupervonatról, amelyet a Hyperloop Transportation Technologies (HTT) nevű cég szeretne megépíteni. Most a terveket dolgozták ki, de már jövőre belekezdenének egy prototípus építésébe.

A Hyperloop az USA nagyvárosait föld alatti csövekkel kötné össze, amelyekben légnyomással hajtott kapszulavonatok lebegnének óránként 1300 kilométeres sebességgel. A HTT a tervek kidolgozásához olyan cégek mérnökeit hívta segítségül, mint a Boeing, az Airbus vagy a Spacex. A szakemberek mind ingyen, a szabadidejükben dolgoznak a projekten, tőzsdei részvényekért cserébe.

A Hyperloop 1300 km/órás sebességgel fog majd haladni
Fotó: archív

Egyelőre az útvonalakat, az állomásokat és magukat a kapszulákat dolgozták ki. A legnagyobb megoldandó fel-adat a kapszulák mozgatása a vákuumcsövekben. Musk eredeti, sűrített levegős elképzelése helyett a HTT csapata inkább valamilyen mágneses megoldásban gondolkozik.

Ha jövőre valóban elkészülne a prototípus, a tervek szerint egy évtizeden belül eljutnának a végleges termékhez is. Ez az első szakaszra vonatkozik, amely Los Angelest és San Franciscót kötné össze, és 7–16 milliárd dollárba (2–4 billió forintba) kerülne. A végső cél, az országos hálózat azért még biztosan odébb van.

2015. február 12., 06:35

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...