Tudomány

2015.04.30. 12:39

Múltidéző: A Sony új találmánya a nagyobb kazetta

A kazettás magnetofon „kiütéses” győzelmet aratott a korábbi orsós készülékkel szemben.

Pedig a kazettás szalagra való felvételeknek és visszajátszásnak rosszabb a hangminősége, mint a kevésbé praktikusan kezelhető orsós változatának. A hangminőség-romlás újfajta szalaganyag bevezetésével próbálták ellensúlyozni, amely a magasabb hangokat is jól adja vissza. De különféle hangszűrőket s -tisztítókat is beszereltek a magnókészülékekbe a kazettás szalagok eredendő hibáinak enyhítésére. A közelmúltban egy nemzetközi kiállításon új megoldással jelentkezett a japán Sony-cég.

Az új típusú és a régi kazetta a japán Sony cég kiadásában. Fotó: MTI külföldi képszolgálat (archív)

Az általa gyártott újfajta kazettában 6,25 milliméter széles szalag van, amelyre másodpercenként 9,5 centiméteres sebességgel lehet felvételt készíteni. Ez a szalagméret és sebességi érték különösen a térhatású hangtechnikáknak kedvez. Csupán egy bökkenője van a dolognak, hogy a nagyobb méretű kazettákhoz új készüléket is kell vásárolni. Ez egyébként nem tekinthető az elterjedés akadályának, hiszen a „hagyományos" kompakt-kazettával működő készülékek néhány év leforgása alatt úgyis elhasználódnak. (1977.10.12.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!