Tudomány

2017.06.02. 16:42

Pusztíthat-e újra a Vezúv? - Harangi Szabolcs vulkanológus előadása

A Szent István Király Múzeum Pompeji kiállításához kapcsolódó egyik előadáson Harangi Szabolcs vulkanológus a hírhedt tűzhányő újbóli kitörésének esélyeit taglalta.

Majer Tamás

A Római Birodalom i. sz. 1. században virágzott, a Vezúv környéki területeken a termékeny talaj jó életet biztosított. A tűzhányóról nem sokat tudtak sem Neapolis, sem Herculaneum, sem Pompeji lakói.

- Egyes írások szerint ekkor már 400-500 éve hallgatott a Vezúv.

Barátságos, vonzó hegyként ábrázolták - mondta a kutató.Vajon mi történik, amikor a Vezúv újra felébred? Mennyi idővel előbb mutatja jeleit borzasztó erejének?

- Nem az lesz a nagy katasztrófa, amikor a Vezúv kitör, hanem amikor az első jelét adja. Onnantól kezdve rettegésben él majd egy-kétmillió ember - jövendölte.

A Vezúv legismertebb, i. sz. 79-es kitörésekor meglehetősen gyorsan egy hatalmas hamufelhő alakult ki, amely a rekonstrukciók szerint 30 kilométer magasba emelkedett. Potyogtak a horzsakövek, az izzó, forró kőzetdarabok. Pokoli hangulat alakult ki. Pompejinél a Vezúv kitörését követő erők szökőárt idéztek elő, végül a vulkáni törmelékes torlóár pusztított.Ma több mint 2 millióan élnek a Vezúv környékén. Működése ciklikus, az utolsó befejezett szakasz 1631-1944 között volt. 1631 előtt 130 évig nem volt aktív, jelenleg már 73 esztendeje szunnyad.

Barátságos, vonzó hegyként ábrázolták a Vezúvot az első században

- A Vezúv a világ egyik legjobban megfigyelt vulkánja, minden rezdülését figyelik, e pillanatban nincsen jel arra, hogy bármi mozgolódna - mondta a kutató, aki mégis élt egy baljóslatú megjegyzéssel Nápolyról:- Nápoly néhányszor már elpusztult, és el fog pusztulni, vélhetően, valamikor a jövőben is - prognosztizálta.

A Vezúv lábánál lévő vörös zónában nem lehet építkezni, ugyanakkor beszédes, hogy pár éve e terület határait azért változtatták meg, hogy oda kórházat építsenek! S utána már bátran építettek mellé jól jövedelmező komplexumot is: egy bevásárlóközpontot.Harangi Szabolcs szerint bár megakadályozni nem lehet az eljövendő kitöréseket, de felkészülni rájuk igen, ezért kell folyamatosan vizsgálni a Vezúv múltját és jelenét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!