Úrhida

2017.02.27. 20:50

Langalló a kemencéből - Télűző-tavaszváró rigmusok, tűzre vetett kiszebáb

Úrhida - A langalló-, lángos- és fánkfesztivált a télűző-tavaszváró kiszebáb-égetéssel párosították a hölgyek, urak.

V. Varga József

Kubikné Edit mindig ott van a nyugdíjasok közül, ha sütni, főzni kell valamit. Lelkes, tapasztalt, mint Horváthné Mariska, akivel együtt gyúrják szombaton a tájháznál a langalló (kenyérlángos) tésztáját. Úgy mondják: felesleges a feltét, a kisült lepényt elég kicsit fokhagymával bedörzsölni. A Táncimádó Lányok azért vitatkoznak ezzel, a tejföl. sajt, lila hagyma most sem fog hiányozni - teszi hozzá Mariann, Judit, Erika és Kati.

 

Aztán végszóra befut Bognár József polgármester: Gyerekek, meghoztam a sonkát és a kolbászt. Bizony, fenséges étel az úrhidai langalló! De ugyancsak a lángos, Rózsika módra, és a farsangi fánk, egyenesen a táncimádóktól. A másik Rózsika a fánkhoz házi baracklekvárt és fahéjas szilvalekvárt varázsol elő a kosarából, de van már itt eper- és meggylekvár, sőt vegyigyümi is (á la Üvegtigris). Ez utóbbit a férfiemberek folyékony formában is kínálgatják. Délután aztán a népek körbeállják a csúf boszorka kiszebábot, s úgy elégetik, hogy csak na... Jöhet a tavasz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!