Utazó

2014.09.16. 15:15

A Velencei-tó körüli kerekezés bátran ajánlható minden túrázónak

Az utóbbi napok ugyan nem csalogatnak biciklizésre, de az előrejelzések azt mondják: lesz még szép idő! Ha kisüt végre a nap, ne habozzunk: elő a drótszamarakat és irány a Velencei-tó!

Hajnal Csilla

Kisebbik tavunk környéke éppen elegendő látnivalót kínál egy napra, a terep nem nehéz, emelkedő alig-alig akad, különösebb edzettség nélkül is kényelmesen bejárható kétkeréken. A kerékpárút mostanára körbeéri a Velencei-tavat, egy része önállóan vagy a gyalogúttal közösen futó bicikliút, a másik részét az utakon, utcákon jelölték ki. Ha nem is mindenütt tökéletes, megéri kipróbálni: kezdő túrázóknak éppen megfelelő arra, hogy megszeressék a kirándulás e fajtáját. Ha csak a tavat akarjuk körbejárni, úgy nagyjából harminc kilométer a táv, ám ha látnivalókat is közbeiktatjuk – sok mindent rejt a környék, mindenképpen érdemes! –, úgy 50-55 kilométert kell tekerni.

A tájba illő, nádtetős kilátó a Velencei-tó körüli bicikliút legújabb attrakciója. A látványért mindenképpen megéri a néhány lépcsőt megmászni. (Fotó: Molnár Artúr)

Legyen a kiindulási pont mondjuk Velence, ahová érkezhetünk kocsival vagy vasúton. (Utóbbi persze a főszezonban több lehetőséget ad a kerékpárszállítására, de azért ősszel is találni még erre alkalmas vonatot.) Gárdony felé tekerve az alsó úton egészen a tó közelében haladhatunk. A városba érve fékezzünk, kanyarodjunk Agárdpuszta felé: a Gárdonyi Géza emlékházban az író néhány személyes tárgya mellett műveinek legszebb kiadásait is nézegethetjük a tárlókban. A ház oldalán emlékfalat avattak idén augusztusban: huszonkét Fejér megyei költő és író bronz domborművét fedezheti fel itt az irodalomra fogékony látogató. A múzeum közelében található az egri vár kicsinyített mása, ahol kicsit beleképzelhetjük magunkat az Egri csillagok történéseibe, mielőtt újra nyeregbe szállunk.

A kép a pákozdi csata előtti haditanácsot idézi, az emlékmúzeumban sok más 48-as emléket is talál a látogató. A Katonai Emlékpark kis kitérő az úton, de érdemes időt szánni rá (Fotó: Koppán Viktor)

Visszatérve a bicikliútra hamarosan elérjük a Sarvajcz körösztjét. A kereszt az egykori tóbírónak, Sarvajcz Lajosnak állít emléket, aki szerencsétlen vadászbalesetben hunyt el 1928-ban. Az emlékmű mellett a napokban szép kilátót avattak. A látványos, tájba illő, nádtetős pihenőpontból a dinnyési fertő madárrezervátumát csodálhatja meg az erre járó túrázó. Dinnyéstől Pákozdig választhatunk a rövidebb és a hosszabb út között. A hosszabb békésebb: távol az úttól, a Császárvíz mellett, a zöldben tekerhetünk a tó északi oldalára, ahol a következő állomásunk lehet a pákozd-sukorói arborétum Itt a Tájmúzeumban diorámák mutatják be a környék jellemző állat- és növényvilágát, a halászati múzeum pedig a helyi halászok, nádvágók életét, mesterségét meséli el a különböző halászati eszközök és szerszámok segítségével. Az arborétumban is van kilátó, ahonnan tanösvény indul, bemutatva az erdész és az erdő kapcsolatát. Az arborétumtól tovább, feljebb indulva láthatjuk a tragikus doni áttörés áldozatainak emlékére emelt kápolnát, továbbhaladva pedig elérkezünk a pákozdi katonai emlékparkba, amely egy a nemzeti emlékhelyek sorában. Az 1848. szeptember 29-én lezajlott pákozdi csata tiszteletére állított emlékmű mellett áll Vilmos huszár szobra, a kopjafák az aradi tizenhármak szellemét idézik meg, az idén tavasszal újranyitott kiállítás bemutatja a 48-as emlékeket. A parkban található a XX. századi háborúk áldozatainak emlékpontja: az első világháborút a doberdói fronton használatos tiszti barakk pontos másolata és a frontszakasz harcait bemutató kiállítás eleveníti meg, használati eszközökkel, fegyverekkel, a második világháború katonáinak életét a rekonstruált gyalogsági lövészárok idézi meg.

A tó körüli kerékpárút egyik legújabb szakasza. Másutt a kijelölt utakon, utcákon lehet tekerni (Fotó: Molnár Artúr)

A parkot elhagyva a visszaút egy részét árnyas fák között tehetjük meg. A Bence-hegy mellett kerekezve érünk újra a tó mellé, ahol kicsit tengerparton is érezhetjük magunkat a Velencei-tó kapujának elnevezett lídón, ahol szépidőben napozhatunk is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!