Utazó

2016.10.28. 19:15

A Velencei-tóhoz költöznek - Egyre felkapottabb a tó környéke a fővárosi családok körében

Velencei-tó - Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a tóparti településekre költözők száma. Főképp családos, vagy friss házas fiatalok érdeklődnek az ingatlanok és a telkek iránt.

Buthy Lilla

Az általunk megkérdezett polgármesterek szerint leginkább budapestiek cserélik be nagyvárosi életüket a nyugodt, de fővároshoz közeli idillért.

Befektetők helyett fiatal családok építkeznek, vagy költöznek a Velencei-tó környékére, évről évre egyre inkább erősödik a kereslet az északi és déli oldal ingatlanjai iránt. Míg a nyugdíjas korosztály főként a nyaralókat, hétvégi házakat keresi az ingatlanirodákban, addig egyre többen vannak azok a fiatalok, akik a szezonális lehetőségek kihasználása helyett otthont vásárolnának, vagy építenének a tó környékén, ahol családot alapíthatnak, és felnevelhetik a gyerekeiket.

Virányiné Reichenbach Mónika, Pázmánd polgármestere

Velence az infrastruktúra miatt népszerű, minden elérhető, a bevásárlási lehetőségektől kezdve, az orvosi ellátáson át a vasútállomásig, de Gárdony és Agárd is keresett. Sukorót és Nadapot a körpanorámás utcák teszik vonzóvá, de sokan költöznek a Velencével szomszédos Kápolnásnyékre, sőt még a távolabb eső Pázmándra is.

Virányiné Reichenbach Mónika, Pázmánd polgármestere elmondta, azt vette észre, leginkább fiatal párok és fővárosi családok költöznek be a településre.

- Pár éve az volt jellemző, hogy a használt ingatlanokat vásárolták a fiatal családosok, ezeknek volt kedvezőbb a feltétele. Most pedig, ahogy a támogatások igénybevételének feltételei változtak, már nagyobb kereslet mutatkozik a telkek iránt. Döntően a fővárosból érkeznek, illetve a budapesti és székesfehérvári agglomerációból költöznek ki hozzánk a fiatalok. Sok házasság előtt álló, vagy már friss házas pár érkezik hozzánk, akik már nálunk vállalnak gyermeket - mondta a polgármester, majd hozzátette:

- Azokra a településekre mennek, ahol van bölcsődei, kedvező árú napközis ellátás, óvoda és iskola, gyermekorvos és fogorvos. A hozzánk költözők között főként diplomás, értelmiségi családokat találunk, akik fontosnak tartják, hogy gyermekeiket természetközeli környezetben neveljék fel, akik nem szeretik a városi kötöttségeket - fűzte hozzá a polgármester. Pázmándot nem véletlenül nevezik a gyerekek királyságának, vannak családok, akik három vagy négy gyermeket is vállalnak a településen.

Vonzó tehát a település, mely nyolc programmal támogatja a családalapítást, de persze szülés után sem engedik el a családok kezét. Közvetlen a kapcsolat a lakosokkal.

Mészárosné Hegyi Gyöngyi Éva, Sukoró polgármestere
Fotó: Sebestyén Lilla, Csákvári Zsigmond

Mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy a település takarító nénije - egyfajta helyi ingatlanosként is működve - fejből tudja, hol vannak eladó ingatlanok, telkek, mindent tud a házak állapotáról, az árakról és lehetőségekről. Ezért a költözni vágyók már őt keresik fel kérdéseikkel.

Sukoróra ugyancsak a fővárosból költöznek a legtöbben: az elmúlt években jócskán felduzzadt a lakosság száma. - Nagyon szeretik a sukorói, Velencei-tavi környezetet az emberek. Budapest, Székesfehérvár, sőt még a Balaton közelsége is vonzóvá teszi a települést a költözést fontolgatók körében.

- A természeti szépségekben gazdag északi oldal csendes kis települései ideálisak a fiatalok számára - fogalmazott Mészárosné Hegyi Gyöngyi Éva polgármester.

- Szépen gyarapodik a számunk évről évre: sok az óvodás, iskolás kisgyerek, az idei évben sok kisbabánk született. Szerencsére tartós a tendencia: januártól elérjük az 1500 fős település lélekszámot - magyarázta, arra a kérdésre pedig, hogy milyen típusú lehetőségekért kapkodnak az érdeklődők, így válaszolt:

- A vásárlók szeretik a régebbi, kész házakat, azokat, melyeken kevés a javítanivaló, de a tehetősebbek szívesen vállalkoznak házépítésre is. Szép számmal vannak új építésű ingatlanjaink is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!