Utazó

2016.06.14. 14:55

Baden, a híres fürdőváros - A forró, kénes források a hunok figyelmét is felkeltették

Baden - A svájci Limmat folyó partján elterülő városka már a római korban föld alatti forrásvízkincséről volt nevezetes: Aquae Helveticae néven emlegették.

Lovász Lilla

A város nevét is adó kénes vizű források gyógyhatása már a római időkben jelentős gazdasági szerephez juttatta a települést. Az első században üdülőhelyként tartották számon a Svájc északi részén fekvő települést, a belváros vagyonos lakói sorra építették villáikat. Nem csoda, hogy még a hunok is érdeklődtek Baden iránt, aminek következményeként a harmadik században a források környékét erődítménnyel védték meg.

Látkép a folyót átszelő, a svájci örökség részét képező fahíddal. Már a római időkben jelentős gazdasági szerepe volt a településnek (Fotó: Lovász Lilla )

Politikai jelentősége is volt Badennek: hosszú ideig, 1426-tól 1712-ig itt tanács-kozott a svájci parlament, ami a települést szinte fővárosi szintre emelte. Az egykori ülések gyönyörűen faragott városházi termei ma is látogathatók.

Az óvárost a Limmatot átszelő, a svájci örökség részét képező fedett fahídon érdemes megközelíteni - természetesen gyalog. A kanyargós utcácskák évszázados épületei közül sok ugyancsak szerepel az örökségi listán. Egy kis lépcsőzés után remek kilátásban lehet részünk, ha a város fölé emelkedő domb tetején lévő Stein várának romjai között kinézünk.

A hegymászást pedig kipihenhetjük a Limmat partján üldögélve, az égen cikázó, közelben fészkelő havasi sarlósfecskéket figyelve.

Címkék#Baden

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!