Utazó

2014.09.24. 11:06

Idén is sláger volt Horvátország (x)

A kissé csapadékos nyár ellenére, Horvátország idén is sláger volt a magyar turisták körében.

Tóth Bettina

A hivatalos adatok szerint, csak az első hét hónapban, több mint 1 milló vendégéjszakát töltöttek a magyarok Horvátországban, mely 13%-al meghaladja a 2013-as év adatait.

A horvát turizmus hosszú évek óta töretlenül növekszik. 2013-ban közel 5%-ot növekedtek a turisztikai bevételek (7 milliárd eurót termelt tavaly a horvát turizmus). Várhatóan a 2014-es év túlszárnyalja a tavalyit.

A magyarok az északi régiókat szeretik a legjobban

A horvatorszaginfo.hu szerint a magyar turisták elsősorban a közeli célpontokat keresik. A legnépszerűbb területek a Krk, Rab szigetek illetve Pula és Zadar környéke. Ezek az úticélok nagyságrendileg 600 kilométerre találhatók Budapesttől, így alig fél napos utazással könnyen elérhetők. Új- és feltörekvő úticél a Split régió, illetve annak környéke is. Egyre többen járnak nyaralni a Brac, Hvar szigetekre, illetve a Makarska Riviérára.

Kétség kívül Horvátország egyik legszebb városa Dubrovnik. Ide is egyre több magyar jár nyaralni, azonban a térség magas árai miatt, elsősorban csak rövid kirándulásokra éreznek ide a hazai turisták. 2014 újdonsága volt a Budapest-Dubrovnik közvetlen repülőjárat, mellyel Dubrovnik még elérhetőbbé vált. Dubrovnik nemcsak nyáron, de ősszel is szilveszterkor is népszerű úticél, mely az említett közvetlen repülőjárattal még keresettebb lett.

Miért ennyire népszerű Horvátország?

Vajon, miért ennyire népszerű Horvátország? Erre a kérdésre is a Horvátországinfó ad választ. Szerintük a magyarok kicsit mediterrán nép, szeretik a mediterrán tájakat. Ugyan a Balaton is szép, viszont a magyar köztudatban benne van: Ha nyaralás, akkor tengerpart! A hozzánk legközelebb eső tengerparttal rendelkező ország pedig Horvátország. A legközelebbi úticél csupán 500 kilométerre található Budapesttől. Horvátország népszerűségét növeli továbbá, hogy számos magyar vonatkozású műemlék található több horvát városban.

Ugyan vannak olcsóbb úticélok is. Görögországban akár tíz ezer forinttól találunk apartmanokat elő- és utószezonban. Az egyetlen probléma a leutazás. Sok Görögországgal foglalkozó utazási iroda, busszal viszi le az utasokat. Ezek az utakkal Horvátország nem tud versenyezni, ezek valóban olcsóbbak. Aki viszont részt vett már ilyen, kétszer egy napos utazást magában foglaló görögországi nyaraláson, az nem biztos, hogy visszakívánja ezt a nyaralási formát.

Ha repülővel megyünk Görögországba, vagy Bulgáriába, akkor tisztába kell lennünk azzal, hogy a nyaralás költsége három tételből fog összeadódni: egyrészt maga a szálloda díja, másrészt a repülőjegy ára, harmadrészt az adók, illetékek. Az egy főre eső illeték, kerozin adó, reptéri transzfer költsége könnyen kitesz 40-50 ezer forintot. Ha ketten mennénk nyaralni, akkor egy repülős úton közel 100 ezer forintos többletköltség keletkezik.

Ezzel szemben ha Horvátországba megyünk, nem terhelnek ilyen plusz költségek. Ha a saját kocsinkkal utazunk, akkor szinte bármikor elindulhatunk. 2013 júliusától Horvátország az Európai Unió része, így a határon már csak könnyített ellenőrzés van. Romlandó élelmiszer kivételével, szinte bármit át lehet vinni a határon. Egyre népszerűbb a telekocsi mozgalom is, mellyel még tovább lehet csökkenteni az útiköltséget. A Horvátországinfón is van ilyenre lehetőség, de számos más fuvarszervező weboldal található az interneten

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!