Kút bohókás színes szobrokkal

2017. március 01., 05:00 szerző: Tóth Sándor
komment
Párizs - Már a tavaszi nyitányra vár a párizsi Pompidou központ közelében található Sztravinszkij-szökőkút.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A különleges vízi csodát hamarosan a napfényre éhes párizsiak és külföldiek ülik körbe, mutatványos utcaművészek, zsonglőrök, tűznyelők és afro zenészek töltik be a környékét. Az Automata szökőkútnak is nevezett, 16 mozgó, vizet lövellő szürreális szoboralakzatot magában foglaló medence előtti tér a tavaszi zsongás egyik helyszíne. Mindegyik alkotás Igor Sztravinszkij - a Párizsban is élt, francia állampolgárságot szerzett orosz zeneszerző - egy-egy művének a témáját jeleníti meg.

Mindegyik alkotás Igor Sztravinszkij - a Párizsban is élt, francia állampolgárságot szerzett orosz zeneszerző - egy-egy művének a témáját jeleníti meg. Párizsban nem kell félniük a pénzhalászoknak, itt ezt nem tiltják a hatóságok, vannak, akik ebből élnek Fotó: Tóth Sándor

A feketére festett mechanikus szerkezetek Jean Tinguely svájci festő és kinetikus szobrász, míg a színesek a felesége, Niki de Saint-Phalle francia szobrász és festőművész munkái. Az 1983-ban felavatott bohókás szökőkút sokak számára a vizuális humort testesíti meg. Az eltelt 34 évben már jelentősebb vagyonra való pénzérmét dobáltak a turisták a szökőkút medencéjébe, a helyi pénzszedők örömére. Közülük többen a vízből kihalászott aprópénzből élnek. Szerencséjükre Párizsban ezt nyugodtan tehetik, nem kell félniük a hatóságoktól úgy, mint a római szökőkutakban kutatóknak.

Tóth Sándor

2017. március 01., 05:00 szerző: Tóth Sándor

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...