Utazó

2017.03.21. 14:05

Nincs messze a paradicsom: Gran Canaria

Nem vitás, Gran Canaria megér egy hetet. Sőt, akinek sok ideje van, annak akár többet is.

Horog László

Az, hogy Budapestről immár több légitársaság is üzemeltet járatokat a szigetek több pontjára, megkönnyíti a dolgot, illetve növeli az utazási kedvet. A repülési idő öt és fél óra, nem kevés, de igazából tűréshatáron belül van. Gran Canaria nem véletlenül népszerű a turisták körében. Történelme jelentős, ódon épületeket bőven találni, éghajlata pedig kifejezetten kellemes. Amikor itthon repkednek a mínuszok, ott akkor is közel harminc fokot mutatnak a hőmérők, főleg a déli részen a kora délutáni órákban. Az északi részen, a fővárosban, Las Palmasban jóval több a csapadék, ám lent, Maspalomason, Puerto Ricóban és Puerto de Mogánban a tűző nap gyakorlatilag garantált.

A teret a Szent Anna-katedrális uralja. Puerto de Mogán

Gran Canaria elnevezése a latin canis szóból származik, ami kutyát jelent. A rómaiak úgy gondolták, rengeteg eb található, az Észak-Afrikában uralkodó idősebb Plinius azt hitte, itt az indokoltnál is nagyobb számban élnek a csaholó négylábúak. A szigetcsoportnak Gran Canaria adta később a nevét, pedig nem ez a legnagyobb, Tenerife és Fuerteventura is előtte helyezkedik, ám a névadásig meghódított szigetek közül ez volt a legjelentősebb. A spanyolok sokáig képtelenek voltak uralmuk alá hajtani a területet, ez végül Juan Rejónnak sikerült, 1478-ban.

 

Folyamatos hadakozás következett, öt évvel később az őslakos guancsok főnöke, Tenisor Semidan áttért a keresztény hitre és ezt javasolta népének is, sikerrel. A szigetek többi tagjával együtt Gran Canaria is Spanyolország új gyarmata lett. Ezen időszak alatt virágzott a cukorexport, később a borászat, utóbbi évtizedekben pedig a turizmus jelenti a legfőbb bevételi forrást. Persze, könnyű ott, ahol egész évben jó idő van. A helyiek szerint ők kis kontinensen élnek, a világ legjobb klímájával. Délen található sivatag, pálmafákkal, középen komoly hegyek és völgyek, fenyőerdőkkel. A főváros, Las Palmas több mint 350 ezer ember otthona, a legnagyobb város a szigetvilágban, kereskedelmi központ, élénk kulturális élettel, valamint a földgolyó egyik legjelentősebb kikötő-jével.

A fehérre meszelt házakat futómuskátlik és a murvafürtök borítják

A város központi tere a rendkívül praktikusan a föld alá süllyesztett nagy buszmegálló mellett található, éjjel-nappal nyüzsgő park, a Parque Santa Catalina. Itt rendezik február elején a karneválokat, vasárnap délelőttönként pedig a helyi nyugdíjas bácsik lepik el a téren található, hatalmas teraszokkal rendelkező vendéglátó-ipari egységeket és rendkívüli átéléssel dominóznak. A kikötő felőli oldalon helyezkedik a Museo Elder, amely tudományos és műszaki tárlattal várja a látogatókat. Két utcával odébb már az óceán partján találjuk magunkat, a főváros legismertebb, három kilométer hosszú, majdnem fehér homokos strandján, a Playa de las Canterason. Előfordul, hogy a déli órákban 29 fokra kúszik a hőmérő higanyszála, de a felhők gyakori vendégek. Pillanatok alatt változik az időjárás, szemerkél, majd zuhog az eső, pár perccel később pedig ismét tűz a nap. Gyalog messze van, ezért busszal érdemes megközelíteni a történelmi központot, a busz a színháznál tesz ki, innen néhány lépés a Calle Juan Quesada, majd a Vegueta, az óváros, ahol a spanyol hódítók először tábort vertek. Az ódon, szecessziós épületek a régi aranykorról tanúskodnak, a teret a Santa Ana, azaz Szent Anna katedrális uralja, a monumentális, szürke épület mellett található az Egyházművészeti Múzeum, valamint egy kolostor is, belül kerengővel és a Narancsfák udvarával (Patio de los Naranjos). A nagytemplom egyik tornyába lifttel juthatunk fel, a kilátás pazar a városra és a környékre.

A Las Palmas-i tengerparton sorakoznak a vitorlások és jachtok
Fotó: Horog László

A székesegyházzal szemben áll a sziget kormányhivatala, a Casas Consistoriales, valamint a szomszédos utcában, már a parthoz közel a Casa de Colon, azaz Kolombusz háza. Úgy tartják, amikor új kalandokba kezdett a nagyvilágban, ez az épület szolgált otthonául. Ma múzeum, hangulatos, a gyarmati világot idéző udvarral, a kiállításon a híres tengerész egyik hajója, a Las Nina egyik kabinjának mása látható, valamint műtárgyak, navigációs eszközök, térképek és korabeli fegyverek.

A Kanári-szigetek, a hét nagyobb és több kisebb egységből álló csoport Spanyolország legdélebben található autonóm közössége. Afrika partjaitól 115 kilométerre fekszik az óceánban. Gran Canaria gyakorlatilag kör alakú, a szigetvilág harmadik legnagyobbja, mesés strandokkal, buja növényzettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!