Ördögök lakhelye - az égben: Lélegzetelállító magasságok és szépségek a svájci Alpokban

2016. december 28., 07:00 szerző: Lovász Lilla fotós: Lovász Lilla
komment
Villars-sur-Ollon - A Vaudi Alpok Svájc francia ajkú területén húzódik, legmagasabb részein az év 365 napján jég- és hófödte csúcsok várják az ide érkezőket.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az Ördögök lakhelye, azaz a Diableret hegyvonulat fehérbe burkolózva magasodik a környék fölé: a Vaudi Alpok legmagasabb csúcsa 3210 méterrel a tengerszint fölött az egyik pillanatban zúgó hóviharok, a másikban szikrázó napsütés otthona. Nem csoda hogy az „ördögök” is kiszemelték maguknak... Ennek ellenére a hegymászás, a gleccsertúrák, a téli sportok kedvelői, sőt, a madarászok számára is remek úti cél a környék. Az ember Vaud kantonban sokkal inkább érzi Franciaországban magát, mint Svájcban, a schwizerdütschöt itt aligha hallani, az útjelző tábláktól a kávézók kínálatán át a hegycsúcsokig minden franciául van. Ám - sok más mellett - éppen ezért egyedi ez az ország: sok náció egyetlen zászló alatt is jól megfér.

A Vaudi Alpokban káprázatos panoráma tárul a szemünk elé. Fotó: Lovász Lilla

A környék látnivalókban olyan gazdag, hogy egy teljes szünidőt vígan meg lehetne tölteni élményekkel anélkül, hogy nagyobb távolságokat kellene megtenni. Ráadásul ezek a távolságok is megtehetők vonattal, ami a svájci fenntartható életmód szemléletnek jó példája. Aigle és Les Diableret között festői kanyarokat ró egy százéves szerelvény, de egészen a síparadicsomig is el lehet jutni síneken, mégpedig egy fogaskerekűn, Villars-sur-Ollonból. A Glacier 3000 modern komplexuma a magasság szerelmeseit várja: háromezer méteren két hegycsúcsot köt össze egy függőhíd, amelyről tiszta időben szinte kábítóan káprázatos panoráma tárul a szemünk elé.

A legkisebbek is örömmel veszik kézbe a törékeny madarakat Fotó: Lovász Lilla

Nemcsak síelőként érdemes azonban a környékre menni. A kutyaszántól a curlingen és a lélegzetelakasztó bobon, a snowshoeingon és éjszakai szánkózáson át a siklóernyőzésig bármit ki lehet próbálni - csupán a pénztárca vastagsága szab határt az élményeknek. A hagyományos túrázás azonban nem kerül semmibe, elég hozzá egy kényelmes és strapabíró bakancs, no meg meleg ruha, legalábbis ilyenkor télen. A hegyi ösvények fenyveseken és hegyi legelőkön át vezetnek a magasba, de érdemes a völgyekben megbúvó apró falvakat is útba ejteni.

Az apró gyűrűvel megjelölt madarak rengeteg információval szolgálnak a kutatóknak. Ritka szerencse, ha keresztcsőrűt tarthat kezében az ember: a Col de la Croix-n ez is előfordulhat Fotó: Lovász Lilla

Bexben például egy tizenötödik századi sóbánya múzeumának gigantikus föld alatti labirintusaiba kalauzolják a turistát. A hegy lábánál rejtőző, csupa cseppnyi rönkházacskából, chalet-ből álló Taveyanne lakói még a huszonegyedik században is áram nélkül élik mindennapjaikat. És ha már félig a múltba csöppent az ember, érdemes bekukkantani a Vers l’Eglise-ben lévő Musée des Ormonts nevű helytörténeti múzeumba. Egy régi-régi postaépület ad helyet a vidéki tradíciók, az alpesi gazdálkodás és építészet titkait bemutató gyűjteménynek.

Ha már túrázni indultunk, érdemes a Diableret fenséges vonulatát a szemközti hegy, a Le Chamossaire lankáiról megcsodálni. A két hegység között húzódó Col de la Croix-ról, azaz a kereszt hágója felől számos bakancsos útvonal kínálkozik. Az efféle hágók egyébként az Alpokat ősszel és tavasszal átszelő madárvonulás fő útvonalai, így ornitológusok és hobbimadarászok kedvelt célpontjai. Col de la Croix-n minden ősszel gyűrűzési akciót is szerveznek. A madarászok szívesen látják az arra járó turistákat is, így egy kis szerencsével akár ritka fajokat, például keresztcsőrűt, fenyőszajkót is láthat az ember, mégpedig „kézközelből”.

Egyvalamit azonban biztosan nem lehet Vaud kanton ördögi csúcsain: unatkozni.

A madarak szerelmeseinek

A gyűrűzési akció során aprócska fémgyűrűvel megjelölik az itt áthaladó, függönyhálóval befogott madarakat. A jelölt madarak bárhol a világon visszafogva rengeteg információval szolgálnak az egyik legizgalmasabb ökológiai kér-dést, a vonulási stratégiákat tanulmányozó kutatóknak.

Lovász Lilla

2016. december 28., 07:00 szerző: Lovász Lilla fotós: Lovász Lilla

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...