Utazó

2015.04.20. 15:10

Törökország – Alanya (x)

Akár csak utazás, vagy ismereteink gyarapítása céljából is érdemes megismernünk Törökországot a maga egyediségeivel együtt. Sokszínű nemzet, a maga sajátos habitusával és értékrendjével, és kiemelkedően szép látnivalóival együtt.

Alanya kedvelt turisztikai célpont a mediterrán éghajlat, a természeti kincsek és történelmi emlékei révén. Torosz-hegység lábánál fekszik a Földközi-tenger partján. Az ókori történelmi államok és birodalmak fontos kikötőállomása volt. Antalya városától 120 km-re fekszik és közigazgatásilag  Antalya tartományához tartozik.

Itt a nyarak hosszúak, forróak és szárazak, ezért is lett a város jelmondata „ahol a nap mosolyog”. Gyakoriak a ködös, de szivárványos reggelek. A Toros hófedte hegycsúcsai nyáron is láthatóak, érdekes látványt nyújtva a strandon fürdőzők számára.

Közlekedés

Ha repülőgéppel érkezünk, majdnem két óra útra kell számítanunk a szálláshelyünk elfoglalásáig, mert meglehetősén messze van a repülőtértől a város.

A városon áthalad a D400-as autópálya, mely Mersinnel köti össze Alanyát. Ankarából a D695-ös úton lehet megközelíteni Alanyát. Az út Sidénél csatlakozik a D400-as autópályára.

A tartományban sehol nincs vasútállomás, így vonattal nem közelíthető meg Alanya. A városban két buszállomás található, ahonnan busz és dolmuş-járatok indulnak, bár ezek csak a fő útvonalakon járnak.

Fontos tudni, hogy a Törökországba gépkocsival érkező külföldi útlevelében regisztrálják a gépjármű beléptetését. A regisztrálás a tulajdonos, vagy a jármű vezetőjének útlevelébe történik. Annak az útlevélnek a tulajdonosa, akinek az úti okmányába a gépjárművet bejegyezték, csak a gépkocsival, vagy más esetben a vámhatóságok külön engedélyével hagyhatja el az ország területét.

A Törökországba autóval érkezőknek kötelező, Törökországra is érvényes biztosítással kell rendelkezniük. Amennyiben a forgalmi engedélyben szereplő személy nem utazik az autóban, ajánlott legalább egy angol nyelvű közjegyző által hitelesített meghatalmazással alátámasztani, hogy az autó vezetője jogosult azt használni.

Alanyának kb. 35 kilométer hosszú strandszakasza van. Nyugodt időjárásban sok helyen szabad szemmel lehet látni halakat a tengerfenékhez közel. Az Alanya nyaralások egyik legkellemesebb strandja, a Cleopatra Beach, ami jórészt finomhomokos, csak néhol, picit kavicsos. A Clepopatra Beach-nél a vízben nem árt az óvatosság a sziklák miatt.

Az alanyai városi szállodákat egyrészt azok a fiatalok választják, akik igénylik a bulihelyek közelségét, másrészt a gyermekes családok a homokos strand és a vízi vidámpark miatt

Az alanyai szállodákra jellemző, hogy egy közút választja el őket a szabad strandtól. Ahol van gyalogos aluljáró, ott kellemesebb a strandra jutás, mint ott, ahol a közúton kell megküzdeni átkeléskor a forgalommal, a zebra hiányával. A hoteleknek a strandon többnyire van saját beach bárjuk.

Annabella Park: Egy Nemrég felújított hotel, mely 150 méterre található az Annabella Diamond testvérszállodától, melynek tengerpartját használhatják a nyaralók. A repülőtértől 100 km távolságban,a tengerparttól 200 m, távolság a központtól: 2 km a bevásárlási lehetőségektől: 2 km

Maritim Hotel Club Alantur: A szálloda egy zöldövezetben és hosszú homokos parton található. A szállás a főépületben vagy a klub részen lehetséges. A főépületi szobák 5 csillagosak. A szállodát gyerekes családoknak, valamint a nyugodt pihenésre vágyó utasoknak ajánlják.

Grand Kaptan: Alanya központjának közelében található, ahová naponta 6-szor ingyenes szállodai busz közlekedik. A Keykubat strandhoz a szálloda kertjén és egy aluljárón át lehet lemenni, a környéken számos bár, kávézó, üzlet és étterem található. Főként a fiatalabb korosztály számára ajánlják.

 

Mesut: A hotel Alanyától nem messze, Oba városában található. A tengerparttól csak egy út választja el. A szálloda nagyon frekventált helyen található, főként az éjszakai életet kedvelőknek, vásárlást és aktív kikapcsolódást szerető vendégeknek ajánljuk. Alanya központja a hoteltől 2 km-re található, dolmussal vagy a tengerparton sétálva nagyon könnyen megközelíthető.

Forrás: Startutazás.hu Törökország

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!