Vál

2014.11.23. 14:13

Megújult a belső falu óvodája

Vál - Csak a külső falak maradtak meg a belső falu óvodaépületében, belül mindent átalakítottak az egykori református iskolában. Immár két csoportban fogadnak gyerekeket a pályázati támogatás segítségével.

Zsohár Melinda

Két épületben működik a Váli Mesevölgy Óvoda – egyik a főutcán, másik a belső faluban, a református templom szomszédságában. Az egykori felekezet iskola elavult, kicsi, korszerűtlen belső terei és gépészete újultak meg a 25 millió forintos belügyminisztériumi pályázat, valamint az önkormányzati 6 millió 250 ezer forintos önrész révén, tájékoztatott Ádám Zsuzsanna alpolgármester.

Fotó: Ádám Zsuzsanna


A Kocsis Irén vezette óvodába mintegy 100 kisgyerek jár, fele a most korszerűsített, több mint százéves épület ódon falai közé. Válban törekszenek a patinás épületek arculatőrzésére, a modernizálást ennek figyelembe vételével végzik. Ezúttal valóban csak a külső falak, a héjazat maradt, s minden más vadonatúj lett, beleértve a tradicionális formájú, hőszigetelt ablakokat. Melegítő konyha, új foglalkoztató, kis iroda, szociális helyiség is befért az áttervezett belső térbe, amely kitágulni látszott az eredeti elosztáshoz képest. (A főutcai óvoda tetején napkollektorok járulnak hozzá az energianyeréshez.)

A felújítási munkálatokban egymillió 200 forint értékben közfoglalkoztatottak is közreműködtek, s ugyanekkora összegben vásároltak bútorokat. Az ünnepségen Becthtold Tamás polgármester a többi felnőttel egy szép tulipánfát ültetett el az óvodások műsorát követően az udvaron.

Címkék#Vál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!