Vál

2014.09.07. 12:26

Válvölgyi vigasságok

Vál – Jótékonysági koncerttel és fiatalok képzőművészeti kiállításával ötvözték a Váli-völgyi Vigasságok zenés-táncos fesztiválját a Bíbor néptánccsoport szervezésében.

Zsohár Melinda

A hazai nemzetiségek mellett Szlovéniából is érkeztek vendégek, s a szlovén nagykövet is tiszteletét tette Válban.

Fejér megyében évszázadok óta együtt élnek magyarok, németek, szlovákok, katolikus horvátok, illetve újkori „bevándorló” görögök. Többségük a 20. század második felében valóban beolvadt, tudatos hagyományőrzéssel tartjuk ébren a sokszínű haza eredettörténetét. A váli Bíbor néptánccsoport vezetője, Csókás Elek és a Válvölgye Étterem vezetője, Marton József által alapított kulturális, gasztronómiai és turisztikai egyesület negyedik esztendeje fognak össze a (nemcsak) néptáncos találkozó szervezésben, a rendezvényre a Völgyvidék Leader vidékfejlesztő csoport közreműködésével 2,5 millió forint támogatást nyert a Bíbor.

A hagyományőrző mulatságot jótékonysággal is megtoldották, mondta el Csókás Elek, bemutatkozási lehetőséget és művészi élményt nyújtva alkotóknak és befogadóknak. A váli református gyülekezeti házban Kárpáti József váli művésztanár tanítványainak munkáit állították ki, a református templomban pedig jótékonysági koncertet adtak a tordasi értelmi fogyatékosok és pszichiátriai betegek otthona javára. A Hild József tervezte templomban fellépett a többi között Mészáros János Elek alcsúti énekművész és Simándy Péter, néhai Simándy József operaénekesünk fia.

A szombati folklórfesztivál színes felvonulással kezdődött, majd estig váltották egymással a színpadon a csoportok. Érkeztek Nőtincsről palóc táncosok, Sóskútról tótok, Ercsiből rácok, Martonvásárról a Villő, Tordasról a Vadrózsák, s mások, a megye határain túlról is. Sokkal többen jelentkeztek, mint amennyi belefér a repertoárba, a Válvölgyi vigasságoknak jó híre kelt már. Szlovéniából a szlovén nemzetiségű FolklornaSkupinaJuliana néptánccsoport érkezett – idősebb párok, csodás viseletben, dinamikus tánccal, harmonikaszóval. Ez alkalomból elfogadta a meghívást SkrilecKsenija budapesti szlovén nagykövet asszony, aki magyar édesanya és szlovén édesapa gyermekeként született Lendván, s kétnyelvűként vallja magát mindkét néphez tartozónak. Hangsúlyozta: a hivatalos kapcsolatoknál is fontosabbak a személyes, emberi kötődések, mint amilyen a Bíbor és a Juliana között kibontakozott barátság. Szlovéniában találkoztak először a táncosok, s ez több lett egy alkalomnál.

Helyi kézművesek, gyermekfoglalkoztatók színesítették a programot, Marton József manapság különlegesnek számító, egykor megszokottabb gabonaételeket kínált a hagyomány jegyében. Az utcán ökrösszekér csábította a betérőket – az ökrök életnagyságú szalmabábukként tekintettek jámboran a hancúrozó gyerekekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!