Vélemény

2017.06.19. 18:55

Egy katona átment a hídon

"A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára."

Tihanyi Tamás

"A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára.

A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. (...) Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke, vagy az elvtársak személyes boldogulása úgy kívánja."

Azt, hogy ezeket a mondatokat ma le lehet írni Magyarországon, és meg is jelenhet a Fejér Megyei Hírlapban anélkül, hogy másnap hülyére vernének egy pincében, részben neki, e sorok szerzőjének, a Nobel-díjas nagy orosz írónak, Szolzsenyicinnek köszönhető. Tudta, mit vet papírra: miután tüzérként végigharcolta a második világháborút, egy levele miatt (Sztálinról írt benne nem éppen dicsérő mondatokat) a Gulágra küldték. Amely akkor még nem volt Gulág szigetcsoport , csak lágerek, koncentrációs és megsemmisítő táborok laza füzére mélyen Oroszországban. Ő nevezte el így tizenegy évi szenvedésének helyszínét.

Amikor rá gondolok, egy másik Gulág-lakó jut eszembe: a néhai lovasberényi Papp Lajos, aki 3765 napot töltött egy szibériai szénbányában (olyan hidegben, hogy felesleges volt aládúcolni a járatokat), harminc kilósan, fókazsíron, rabszolgamunkával. Annak idején, beszélgetésünk végén azt mondta, azt vette észre, hogy megy össze a teste, és egyre kisebb lesz az átélt megpróbáltatásoktól. Aztán egykor túlélő teste feladta a küzdelmet.

Történelem, régen volt, nincs értelme ilyen kemény szavakat használni, még mindig kommunistázni , intenek meg sokan most gondolatban. Legyinthetnénk, de tudnunk kell, hogy számunkra részben az tette történelemmé és nem máig tartó valósággá azt a diktatórikus korszakot, ami 1991. június 19-én Kelet-Közép Európában és Magyarországon bekövetkezett. Azzal a jelképes eseménnyel, amikor az utolsó, 55 vagonból álló vonat az egyezmény szerinti határidő előtt két héttel, 1991. június 16-án 23 óra 40-kor Mándokról indulva elhagyta Magyarországot a csapi vasúti határátkelőn keresztül. Ugyanott, a záhonyi közúti Tisza-hídon távozott az utolsó megszálló katona, Viktor Silov altábornagy, a Déli Hadseregcsoport parancsnoka június 19-én 15 órakor civilben, diplomata útlevéllel, fekete Volgáján.

Az a nap lett a jelkép.

Azóta sok napot lepergettünk, ezek részben megelégedettséggel, de - ismerjük el - sok magyar számára mégis csalódással teltek. Annyira, hogy nosztalgiát éreznek még a szovjet katonai megszállás időszaka iránt is. Igazuk van? Emberi léptékben ezt elismerhetjük, megbocsáthatjuk, a történelem azonban ennél sokkal kevésbé megértő: ott csak az alapvetések számítanak.

Nem kell lebecsülnünk az akkori kivonulás jelentőségét, mint ahogyan túlbecsülni is felesleges. De nem szabad elfelejtenünk azokat az embereket, akik azért a napért - egy szabad országért - az életüket, az egzisztenciájukat, a jövőjüket áldozták fel. Mert hiába magyarázzák a történészek a vasfüggöny lebontásának folyamatát, az okokat eltérő módon, hiába elemzik a szociológusok és más szakemberek másként a rendszerváltást megelőző, majd az azt követő problémákat - a történelem végső soron emberi sorsokból és áldozatvállalásokból áll.

Szolzsenyicinből. Papp Lajosból. Az elődök szenvedéséből és tetteiből.

Belőlünk. Amik voltunk, de abból is, amik lehettünk volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!