Velence

2016.05.11. 16:02

„A Velencei-tónál érzem igazán otthon magam”

Fodros István diplomata, újságíró, címzetes egyetemi docens munkája során Amerikától kezdve Ausztrálián át szinte az egész világot bejárhatta, egy kis afrikai szigetország, Sao Tomé és Príncipe pedig tiszteletbeli konzuljának választotta. Ám mégis úgy látja, a Velencei-tó partján érzi igazán otthon magát. Jelenlegi munkáiról, a helyi közéleti tevékenységéről és a környék programjairól kérdeztük.

Végh Nóra Judit

– Szerencsés embernek mondhatom magamat, hiszen diplomataként, újságíróként és sportvezetőként körbeutazhattam szinte az egész világot. Megfordultam valamennyi európai országban, bejártam az amerikai földrészt, megcsodálhattam Ausztrália egzotikus élővilágát. Közelről lehettem tanúja a távol-keleti gazdasági fejlő- désben oly fontos szerepet játszó kistigrisek (Korea, Tajvan, Szingapúr és Hongkong –a szerk.) bámulatos előretörésének – meséli élményeit Fodros István, aki Sao Tomé és Príncipe, egy kis afrikai szigetország tiszteletbeli fő- konzulja is.

Az utazások során volt alkalma megismerkedni az adott területek kultúrájával, szokásaival, vallásaival, az ott szerzett tapasztalatok pedig folyamatosan formálták gondolkodásmódját.

– Mindezek ellenére mégis azt kell mondanom, hogy az igazi kikapcsolódást és feltöltődést számomra azok a napok jelentik, amelyeket Sukorón tölthetek el. Ott, a Velencei-tó partján érzem igazán otthon magam, ott készülök fel a soron következő feladataimra, ott tudom maradéktalanul kipihenni magam – osztotta meg velünk érzéseit. A doktori címet is birtokló Fodros Istvánnak több mint 30 éve van nyaralója Sukorón, így közvetlen közelről csodálhatja a Velencei-tó szépségét, ahol aktív közéleti tevékenységet is folytat. Mint mondja, tapasztalataiból kifolyólag barátai, szomszédai gyakran kérik ki véleményét, segítségét. Újságaiban, a Diplomata Magazinban és a Hekus Magazinban rendszeresen készít interjúkat a Velencei-tó környéki polgármesterekkel és a rendvédelmi szervek vezetőivel, ezzel is segítve a régió megismerését.

– Munkánk során arra is kiemelt figyelmet fordítunk, hogy lapunk mindig tetszetős formában, igényességet tükrözve kerüljön az olvasók kezébe. Kollégáimtól elvárom, hogy a szakmai anyagokban reálisan tájékoztassák az olvasókat, a magazinokat színessé tevő egyéb anyagainkban pedig az érdeklődést, szórakoztatást fenntartó új információknak és a pozitív hangvételnek kell érvényesülnie – árulta el a most már online is elérhető lapok főszerkesztői irányelveiről.

Fodros István: újságíró, diplomata, korábban sportvezetőként is dolgozott, bejárta a világot

A korábban sportvezető- ként is tevékenykedő újságíró a népszerű vízi sportok mellett triatlonversenyek szervezését is kezdeményezné a tó környékén, amelyekhez véleménye szerint kellő adottságokkal rendelkezik a terület. Az érdeklődőknek melegen ajánlja az augusztus 6-i Velencei Tóúszást, majd rá két napra a Velencei-tó Szupermaratont. A kulturális programok közül a pákozdi Katonai Emlékparkot emeli ki, amely kiemelkedő helyet foglal el az 1848-49-es szabadságharc Velencei-tó környékét érintő eseményeinek bemutatásában, és áttekintést ad a fegyveres küzdelem és az egyenruhák különböző korszakaiból is. Elárulta: a minden évben sok érdeklődőt vonzó Velence-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivált is rendszeresen látogatja, természetesen az ideit sem hagyta ki. Fodros István számos díj birtokosa, 2013-ban megkapta a Köz Szolgálatáért érdemjel arany fokozatát, de az állam egyik legrangosabb elismerésével is büszkélkedhet, munkásságát ugyanis 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetéssel honorálták. Különösen fontos volt számára a szöveges indoklás, amely esetében a díj odaítélésének alapja volt.

– Ez az eddig végzett munkám elismerését jelentette a diplomácia, az egyetemi oktatás és újságírás, illetve a lapszerkesztés területén. Van azonban egy másik oldala is, amiről nem szabad, nem illik megfeledkezni. Egy ilyen kitüntetés ugyanis nemcsak a múltbeli tevékenységet honorálja, de a jövő szempontjából is elvárásokat közvetít. Arra kötelez, hogy munkámat, ennek az országnak a jobbítása, nemzetközi lehetőségeinek bővítése érdekében továbbra is magas szinten végezzem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!